Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Communicatie met vrijwilligersorganisaties moet beter

9 mei 2008
Alle politieke partijen hebben afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissie Onderwijs / Welzijn hun zorg uitgesproken over de omgang van het stadsdeel met zijn vrijwilligersorganisaties.

Noodkreet

Op de agenda van de commissie stond een noodkreet van de Kerngroep Netwerk Vrijwilligersorganisaties De Baarsjes over de manier waarop vrijwilligersorganisaties worden behandeld. In een brief gaven ze aan de indruk te hebben dat er in 2008 veranderingen zijn doorgevoerd zonder dat hierover van tevoren met de organisaties is gesproken. Zo moeten er onder andere opeens vijftig mensen aanwezig zijn per gesubsidieerde activiteit, moet men ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en wordt samen eten niet meer vergoed. Verscheidene organisatie zouden al afgehaakt zijn door deze veranderingen.

Gebrek aan communicatie

Vooral het gebrek aan communicatie met de vrijwilligersorganisatie over het aanscherpen van de regels vonden de verschillende fracties een probleem. GroenLinks sprak over een kwetsbare groep die het Dagelijks Bestuur via de bekende actieve `er-op-af stijl' moet benaderen. Ook D66 oordeelde dat de communicatie met deze organisaties optimaal moet zijn nu levendig vrijwilligerswerk van groot belang is voor het stadsdeel. De fractie van de PvdA was daarnaast verbaasd over het feit dat de portefeuillehouder niet meer actie had ondernomen nu er zoveel inhoudelijke klachten waren. Zij drongen aan op een helder uitwerkingsplan ten aanzien van het gevoerde beleid. De VVD wilde de discussie graag breder trekken en stelde voor om te inventariseren waar de organisaties op dit moment tegen aan lopen om zo inzicht te krijgen in het probleem. De fracties van GroenLinks voegde hieraan toe dat het niet zo moet zijn dat het stadsdeel op papier alles goed geregeld heeft, maar uiteindelijk geen vrijwilligers meer over heeft.

Analyse van de knelpunten

De portefeuillehouder benadrukte dat er geen beleidswijziging ten opzichte van het vrijwilligerswerk had plaatsgevonden. Zij heeft toegezegd nog voor de zomer een analyse te maken van de knelpunten waar de vrijwilligersorganisaties tegen aan lopen.