Provincie Overijssel

Provincie vlagt voor Europa

bijlage1bijpersbericht08-062dickbuursinkendeeuropesevlag022.jpg (1666 Kb)
De Overijsselse gedeputeerde Dick Buursink heeft de vlag van Europa gehesen als symbolisering van de `Eenheid tussen Europa en Nederland'. Dit deed hij in het kader van de `Dag van Europa' die ieder jaar op 9 mei gehouden wordt.

"Door het hijsen van de vlag willen we laten zien dat we onderdeel zijn van Europa. We willen daarmee ook zichtbaar maken dat Europa onlosmakelijk met ons verbonden is en dat overheden in Oost-Nederland Europa veel meer als beleidsreferentie moeten gebruiken. Overheden moeten feitelijk Europa meer als `binnenland' beschouwen", aldus gedeputeerde Buursink.

9 mei 1950: aanzet eenwording Europa

Tijdens de top van Milaan (1985) is de datum 9 mei uitgeroepen tot `Dag van Europa' . Op deze dag wordt namelijk stilgestaan bij het feit dat op 9 mei 1950 een eerste aanzet werd gegeven voor de eenwording van Europa. Dit gebeurde in een tijd dat heel Europa vreesde voor een derde wereldoorlog.

Europese vlag en symboliek

De bekende blauwe vlag van Europa met haar twaalf gouden sterren staat symbool voor eenheid en de identiteit van Europa in bredere zin. De cirkel van gouden sterren staat voor de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa. Er zijn twaalf sterren omdat dit cijfer traditioneel een symbool is van perfectie, volledigheid en eenheid.