Gemeente Beek


Scholingsaanbod voorjaar 2008 voor Vrijwilligers

De Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born en de Vrijwilligerscentrale Stein-Beek-Schinnen vormen samen het Steunpunt Vrijwilligerswerk Westelijke Mijnstreek. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk WM maakt deel uit van de welzijnsinstelling Partners in Welzijn. Bij het steunpunt kunt u terecht voor een breed scala aan activiteiten en producten op het gebied van vrijwilligerswerk.

Een van deze diensten is het scholingsaanbod voorjaar 2008 voor vrijwilligers. Door de financiële bijdragen van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen kunnen deze scholingsactiviteiten voor vrijwilligers worden aangeboden.

De eigen bijdrage voor de deelnemers is 2,50 per persoon per workshop. Aan de cursus Hulpverlening voor Vrijwilligers en de diverse Computer en Internet cursussen zijn kosten verbonden.

Voor alle workshops, trainingen en cursussen geldt dat het aanbod onder voorbehoud is. Kijk regelmatig op onze website www.vrijwilligerswerk-wm.nl voor de meest actuele informatie over het aanbod, data en locaties.

Voor vragen of informatie over het scholingsaanbod kunt u contact opnemen met:

Vrijwilligerscentrale Stein-Beek-Schinnen, tel. 046-4288060

Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born, tel: 046-4575700

Het aanbod voorjaar 2008:


* Workshop Communiceren en Vergaderen (2 bijeenkomsten)
* Workshop Verzekeren voor Vrijwilligers

* Training Creatief denken

* Workshop Besturen: wie durft?

* Workshop Notuleren (2 bijeenkomsten)

* Cursus Hulpverlening voor Vrijwilligers
* Diverse Computer en Internet cursussen

NB: Op verzoek en bij voldoende belangstelling kunnen wij ook workshops organiseren met als thema:

Fondsenwerving loont, Organiseren en programmeren van grote activiteiten en Veilig en gezond vrijwilligerswerk.

Het is eventueel mogelijk om voor uw organisatie een cursus of workshop op maat te maken.


* Workshop Communiceren en Vergaderen (2 bijeenkomsten)

Bent u bestuurslid van een vrijwilligersorganisatie dan is deze workshop van twee bijeenkomsten interessant voor u. U krijgt inzicht in de belangrijkste aspecten van communiceren en vergaderen en leert vaardigheden die hiervoor belangrijk zijn. Met deze workshop ontdekt u uw eigen mogelijkheden en valkuilen.

Datum: donderdag 15 mei én donderdag 29 mei van 19.00 uur tot 22.30 uur.

Locatie: BiblioNova, locatie Raadhuisplein 1a in Stein


* Workshop Verzekeringen voor Vrijwilligers

Aan de orde komt het nut en noodzaak van verzekeringen voor vrijwilligers, het verzekeren van ongevallen - risicos en kapitaalsverzekeringen, aansprakelijkheid en
bestuurdersaansprakelijkheid; schadeverzekeringen, risicoaansprakelijkheid voor het verenigingbestuur, inhoud van een vrijwilligerspolis, de vrijwilligerspolis en privéverzekeringen, de vrijwilligerspolis en collectieve verzekeringen van sportbonden en landelijke koepelorganisaties.

Datum: donderdag 22 mei van 19.30 uur tot 22.30 uur.

Locatie: MFC de Oirsprong, In de Pollack 4 te Oirsbeek


* Training Creatief denken - succesvol ontsporen

Soms houden zogenaamde creatieve sessies niet meer in dan het roepen van zoveel mogelijk ideeën, waarmee men vervolgens eigenlijk niet zo goed raad weet. Gelukkig groeit het inzicht dat er een aantal gouden regels zijn om daadwerkelijk creatief bezig te zijn. Voor creativiteit heb je niet veel tijd nodig. Wel intensiteit. Vaak wordt er nu onder tijdsdruk geforceerd en gekaderd nagedacht. In plaats hiervan is het veel makkelijker en productiever om met ruimte en aandacht je hersenen aan het werk te zetten.

In de training Creatief denken besteden we aandacht aan:

Wat jij met creativiteit te maken hebt en de gouden regels van creativiteit met praktische toepassingen.

De workshop is geschikt voor iedereen die op een andere manier tegen zijn (vrijwilligers)werk of andere zaken wil aankijken en daarbij niet bang is om succesvol te ontsporen.

Datum: woensdag 28 mei van 19.00 uur tot 22.30 uur

Locatie: BiblioNova, Broeksittarderweg 1 in Sittard.


* Workshop Besturen: wie durft?

Deze workshop is voor bestuursleden die op zoek zijn naar nieuwe collegas. Aan een bestuursfunctie is het beeld verbonden dat het veel werk is. Vergaderen, overleggen, presenteren, conflicten oplossen, financieel inzicht, wet en regelgeving en het toch nooit goed doen.. daar zitten veel mensen niet op te wachten!

Hoe kun je de werkzaamheden beter organiseren en verdelen? Met nieuwe inzichten en tips hoe je het anders kunt aanpakken kun je toekomstige collegas enthousiast maken en zorgen dat besturen een uitdaging wordt!

Datum: donderdag 5 juni van 19.30 uur tot 22.30 uur

Locatie: BiblioNova, locatie Herenhof 1 in Geleen


* Workshop Notuleren (2 bijeenkomsten)

Notuleren vormt binnen een groot aantal vrijwilligersorganisaties een probleem. De secretaris heeft het al zo druk en niemand anders is er goed in; de notulen zijn te lang; de belangrijkste zaken zijn vergeten; de notulist wil ook graag meedoen aan de discussie. Tijdens deze workshop bestaande uit twee bijeenkomsten worden a.d.h.v. praktijkvoorbeelden de belangrijkste regels en tips rondom verslaglegging besproken.

NB: op de tweede bijeenkomst (26 juni) worden de notulen van uw eigen organisatie besproken.

Datum: donderdag 12 juni én donderdag 26 juni van 19.00 uur tot 22.30 uur

Locatie: BiblioNova, Broeksittarderweg 1a in Sittard


* Cursus Hulpverlening voor Vrijwilligers

Bezoekers en vrijwilligers van een activiteit mogen aannemen dat zij zich in een veilige omgeving bevinden. Het bestuur van een organisatie heeft de plicht om te zorgen voor veilig en gezond vrijwilligerswerk.

Het aanbod bestaat uit een basiscursus Hulpverlening voor Vrijwilligers (hele dag) en een herhalingscursus (halve dag) incl. toepassing AED defibrillator. Wij geven u graag informatie over de diverse scholingsmogelijkheden en de prijzen van het cursusaanbod .

Geplande data zijn:

Basiscursus: donderdag maandag 16 juni van 8.30 uur tot 15.30 uur

Herhalingscursus: dinsdag 20 mei of woensdag 25 juni van 8.30 uur tot 12.00 uur

Locatie: Party en Zalencentrum t Kaar Stationsstraat 126 in Beek

Vrijwilligers uit de gemeenten Stein, Beek en Schinnen komen in aanmerking voor een korting op de prijs van het cursusaanbod.


* Computer en Internet cursussen


+ Basiscursus: Kennismaken met Windows: 7 lessen van 2 uur, kosten 45, - p.p.

+ Tekstverwerken met Word 2000: 7 lessen van 2 uur, kosten 45,
- p.p.

+ Mailmerge met Word 2000: 7 lessen van 2 uur, kosten 45, - p.p.

+ E-mailen en internet: 4 lessen van 2 uur, kosten 40, - p.p.
+ Photofilter/fotobewerken 6 lessen van 2 uur, kosten 50, - p.p.

De cursussen worden bij voldoende belangstelling het hele jaar door gegeven in het Computer Doe en Leercentrum, Molenstraat 158 in Beek.


* Vrijwilligers uit de gemeente Schinnen komen in aanmerking voor een korting op bovenstaande computer- en internetcursussen.