Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans en Bussemaker verwelkomen positie Europees Parlement over sport in Europa

09 mei 2008 | Staatssecretarissen Timmermans en Bussemaker verwelkomen de positie die het Europees Parlement inneemt ten aanzien van de rol van sport in Europa. In een rapport dat donderdag met een ruime meerderheid werd aangenomen pleit het Parlement voor duidelijkere richtsnoeren voor sport.

"Het rapport van het Europees Parlement is volledig in lijn met de Nederlands-Franse inzet ten aanzien van sport in Europa. Wij verwelkomen de positie die het Parlement inneemt en zijn blij dat ook de Europese Commissie dit rapport verwelkomt," zeggen beide bewindslieden.

In het rapport vraagt het Europees Parlement de Commissie om het specifieke karakter van de sport te respecteren en richtsnoeren op te stellen over hoe de regels van de Europese Unie moeten worden toegepast. Ook wil het Parlement een wettige erkenning voor maatregelen ter bevordering van jonge talenten uit de eigen opleiding, zoals het vaststellen van een minimum aantal lokaal opgeleide spelers (de `home-grown players rule'). Ook vindt het EP dat er meer helderheid moet komen in hoeverre de sportorganisaties zaken zelf mogen regelen en waar de autonomie ophoudt.

"Dit is precies waar Nederland en Frankrijk in het sportmemorandum van oktober 2007 voor pleiten. Meer rechtszekerheid voor sportbonden binnen het bestaande Gemeenschapsrecht en duidelijkere afspraken over wat de sportbonden wel en niet zelf mogen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als de teamsamenstelling, de opleiding van jonge talenten, de positie van spelersmakelaars en het vermarkten van mediarechten. Wij zijn blij dat het Europees Parlement deze lijn steunt", aldus Timmermans en Bussemaker.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Nederlands-Frans sportmemorandum | PDF, 45 Kb