Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bijdrage voor greenport Klavertje 4 Venlo uit Nota Ruimtebudget

09-05-2008

De Ministerraad stelt op voorstel van minister Cramer 22,9 miljoen euro beschikbaar voor het project Klavertje 4 in Venlo. De bijdrage is afkomstig uit het budget voor de uitvoering van de Nota Ruimte. Met de uitvoering van het project wordt bijgedragen aan het tot uitvoering brengen van de ruimtelijke doelstellingen van het kabinet.

Klavertje 4 betreft de realisatie van een duurzaam economisch werklandschap, waarin de principes van cradle to cradle worden toegepast. Het gebied wordt gerekend tot een van de economische kerngebieden van Nederland en vormt onderdeel van de toptechnologie regio Zuidoost Nederland. De bijdrage uit het Nota Ruimtebudget maakt de aanleg van de verbindingsweg A73/A67 mogelijk waardoor ondermeer de Floriade in 2012 beter bereikbaar wordt en het verkeer op knooppunt Zaarderheiken beter kan doorstromen. Ten slotte wordt het uit te breiden glastuinbouwgebied Siberië duurzaam en landschappelijk ingepast.

Voor de Nota Ruimte is tot 2014 1 miljard euro beschikbaar. Het kabinet heeft in de zomer van 2007 23 projecten geselecteerd. Bij de selectie van de 23 projecten deze zomer heeft het kabinet ervoor gekozen de rijksinzet te richten op gebieden die onderdeel uitmaken van de nationale ruimtelijke hoofdstructuur, waar de ruimtedruk het grootste is en een aantal belangrijke ruimtelijke uitdagingen bij elkaar komen. Daarbij gaat het om integrale vraagstukken van duurzaamheid, klimaataanpassing, versterking van het landschap, verbetering van de infrastructuur en binnenstedelijke herstructurering. Op 16 november 2007 heeft het kabinet voor twee projecten, de Noordelijke IJ-oevers en de Greenports, reeds de bijdragen vastgesteld (respectievelijk 30 miljoen en 27,1 miljoen euro). Klavertje 4 betreft het derde geselecteerde project waarvoor de bijdrage is vastgesteld.