Vrije Universiteit Amsterdam

Ventilation practitioners op intensive care kinderen

8 mei 2008

Bij het beademen van patiënten komt meer kijken dan je misschien zou denken. Met name op de intensive care kinderen (ICK) vormt het beademen van patiënten zo'n belangrijk onderdeel van het werk dat verpleegkundigen, Laura van Hemert en Rozalinde Klein-Blommert, zich erin specialiseerden. Op 26 maart sloten zij hun opleiding tot Ventilation Practitioner (VP) af en zijn zo de eerste VP-specialisten in VUmc.

Rozalinde Klein-Blommert (links) en Laura van Hemert na de uitreiking van het diploma Ventilation Practitioner. Een VP'er is een verpleegkundig specialist op het gebied van ademhaling en beademing. Vepleegkundig afdelingshoofd Anja Esmeijer: "Beademing is natuurlijk wel onderdeel van de opleiding tot IC-verpleegkundige, maar het verdient een vervolgopleiding omdat het zo'n groot deel van de praktijk op onze IC vormt. Daarom hebben wij deze opleiding voor onze mensen gefaciliteerd en hebben we binnen de afdeling via een sollicitatie procedure naar kandidaten gezocht. Voor de IC kinderen waren deskundigheidsbevordering van de kinder IC-verpleegkundigen, kwaliteitsverbetering voor de patiënt en technische innovatie de belangrijkste redenen om in de opleiding te investeren." Binnen de IC kinderen zijn de beide Ventilation Practitioners begeleid door kinderarts-intensivist Dick Markhorst.

Klein klinisch onderzoek
Een jaar lang hadden Van Hemert en Klein-Blommert een flinke studiebelasting per week naast hun gewone werkzaamheden. "Dat waren wel tropenmaanden, ja", verzucht Klein-Blommert terugkijkend. Toch heeft ze de manier van studeren als prettig ervaren. "Alle leerstof die je moest beheersen, moest je zelf in de lesgroep presenteren. Ook de eindopdracht; een klein klinisch onderzoek waarin alle competentie domeinen moesten terugkomen. Je leerde niet alleen kennis vergaren, maar ook over te dragen. Dat is belangrijk voor ons toekomstig functioneren, omdat lesgeven daarin een grote plaats zal innemen." Van Hemert: "Als eerste VP'ers binnen VUmc zullen wij de meerwaarde van de functie in de praktijk moeten gaan waarmaken. Je kunt dan inderdaad denken aan scholing aan collega's en aan arts-assistenten. Maar van ons wordt ook verwacht dat wij alle literatuur op het gebied van beademen bijhouden en overdragen." "Daarbij doen we wetenschappelijk onderzoek rond beademing en zullen daarover publiceren", vult Klein- Blommert aan. "Ik omschrijf de nieuwe functie wel eens als airway management. Wij houden ons bezig met alles wat met ademhalingsondersteuning en beademing te maken heeft."

Samen met de andere Nederlandse Ventilation Practitioners zijn Van Hemert en Klein-Blommert lid van een netwerk: de Nederlandse Vakvereniging Ventilation Practitioners. "Het uiteindelijke doel is deskundigheidsbevordering in heel Nederland. Maar ook op onze eigen IC ligt nog een hoop werk. Zo onderhouden wij contact met de industrie over de nieuwste ontwikkelingen op beademingsgebied. Daarnaast blijven we werken aan kwaliteitsverbeteringen voor de beademde patiënt. Het werk van een VP'er is erg veelzijdig. Ik leg het ook wel eens zo uit: een VP'er synchroniseert de ademhaling tussen een dode beademingsmachine en een levend mens", besluit Van Hemert.

foto:Rozalinde Klein-Blommert (links) en Laura van Hemert na de uitreiking van het diploma Ventilation Practitioner.

Dick Markhorst
bron: Verpleegkundekatern