CDA

âPositie van vrouwen in de politiek verdient wereldwijd meer aandachtâ

Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Malinese politieke partijen benadrukte Europarlementariër Esther de Lange afgelopen weekeinde het belang van een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek.

"Zowel in Europa als op andere continenten is nog veel vooruitgang te boeken. Voor een verdere consolidering van de democratie is dat van groot belang."

Esther de Lange nam deel aan een tweedaagse conferentie met fractievoorzitters, parlementariërs, voormalig ministers en bestuursleden van Malinese partijen georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) in de Malinese hoofdstad Bamako. Het NIMD is opgericht door de Nederlandse politieke partijen en ondersteunt politieke partijen in Afrika, Latijns Amerika en Azië bij het versterken van hun eigen organisatie en het functioneren van de meerpartijen democratie in hun land. Eén van de prioriteiten in Mali is het verbeteren van de positie van vrouwen in de politiek.

Malinese vrouwen en collegaâs uit Europese landen blijken voor een aantal identieke uitdagingen te staan wat betreft hun positie binnen de partijen. Vergaderingen worden op tijdstippen georganiseerd die niet altijd de voorkeur hebben van vrouwen en beginnende politica blijken eerder verlegen te zijn dan hun mannelijke collegaâs. In tegenstelling tot in Nederland, waar de discussie over het verbeteren van de positie van vrouwen - bijvoorbeeld door middel van quota - vaak gevoerd wordt langs ideologische lijnen, staan in Mali juist mannen en vrouwen vaak tegenover elkaar. Daarnaast wordt in Mali een aanzienlijke financiële bijdrage verwacht van politici die op een verkiesbare plek op een lijst willen komen te staan, wat een bijkomend nadeel is voor de financieel minder daadkrachtige vrouwen.

Naast aanpassingen in het kiessysteem in het voordeel van vrouwen, regelmatig overleg met mannelijke politici over het belang van een sterke vrouwelijke vertegenwoordiging, specifieke trainingen voor vrouwen en een formalisering van de vertegenwoordiging van vrouwen in partijcommissies biedt ook de Noorse ervaring met quota voor vrouwelijke vertegenwoordiging in het bedrijfsleven interessante lessen. Alleen al de mogelijke invoering van een verplicht quotum zorgde ervoor dat bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid namen. "Het Noorse model verdient dan ook naast andere maatregelen de aandacht van iedereen die de positie van vrouwen wil versterken, van Mali tot in de EU", aldus de Lange.

---