College van Beroep voor het bedrijfsleven

In een uitspraak van 29 april 2008 heeft de Centrale Raad van Beroep het volgende beslist

Utrecht, 9 mei 2008 - In een uitspraak van 29 april 2008 (LJN: BD1113) heeft de Centrale Raad van Beroep het volgende beslist:


- Tegen een besluit waarbij door een Bureau Jeugdzorg een bepaalde vorm van jeugdzorg wordt geïndiceerd, kan - na bezwaar bij Bureau Jeugdzorg - beroep worden ingesteld bij de kinderrechter (als bestuursrechter) en hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep.


- Als een dergelijk (indicatie)besluit feitelijk een onderdeel is van de civielrechtelijke procedure tot ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een minderjarige, kan echter geen beroep worden ingesteld maar dient de kinderrechter (als civiele rechter) de rechtmatigheid van dat besluit te toetsen in het kader van de procedure tot ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing.


- Soms wordt tegen een (indicatie)besluit dat feitelijk een onderdeel is van de civielrechtelijke procedure tot ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing. toch bezwaar gemaakt. Bureau Jeugdzorg verklaart dat bezwaar dan - terecht - niet-ontvankelijk. Als tegen dat besluit op bezwaar beroep wordt ingesteld, dan is de kinderrechter (als bestuursrechter) bevoegd daarvan kennis te nemen en staat tegen de uitspraak op dat beroep hoger beroep open bij de Centrale Raad van Beroep

LJ Nummer:

BD1113

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 9 mei 2008