Groen!

Brussel, 9 mei 2008

Groen! wil geen paniekvoetbal rond luchthaven Deurne

De belastingbetaler mag niet opdraaien voor een luchthaven die nooit rendabel zal worden

Uit een rapport van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) blijkt dat de luchthaven van Deurne niet rendabel is. De privaat-publieke samenwerking blijkt niet te lukken. De Antwerpse diamantsector heeft afgehaakt. Daarmee vervalt de hele constructie om de luchthaven op kunstmatige wijze uit de rode cijfers te halen. Vlaams minister-president Peeters is er aan voor de moeite. Hij liet een heel bos kappen rond de luchthaven opdat zou voldaan worden aan de veiligheidsnormen. Nu blijkt dat het geld voor de ondertunneling van de Krijgsbaan er feitelijk niet is.

Groen! vraagt dat de Vlaamse regering en de beleidsverantwoordelijken van de provincie en de stad Antwerpen zich nu zouden houden aan de gemaakte afspraken, o.m. het besluit van de Vlaamse regering van 3/3/2000, opnieuw bekrachtigd in het Vlaams regeerakkoord van 2004. Het kan niet de bedoeling zijn dat de luchthaven kunstmatig in leven gehouden wordt met alleen maar gemeenschapsgeld. Als de privé niet geïnteresseerd is, dient men daaruit de nodige besluiten te trekken. Rudi Daems zal minister Peeters hierover volgende week ondervragen in het Vlaams parlement.

In de huidige omstandigheden lijkt het ons evenmin verantwoord om vanuit de provincie of vanuit het Antwerps Havenbedrijf geld te dumpen in een bodemloze put. Tom Caals zal als provincieraadslid de vraag stellen aan het provinciebestuur, Erwin Pairon zal als Antwerps gemeenteraadslid de vraag stellen in het Antwerps Havenbedrijf. En in de gemeenteraad zullen we natuurlijk ook burgemeester Janssens ondervragen.

Volgens het PMV rapport kan de luchthaven maar gered worden als er garanties zijn voor de ontwikkeling van een heuse bedrijvenzone op de luchthaventerreinen. Tegelijk blijkt uit een mobiliteitsstudie dat daartoe eigenlijk geen capaciteit meer voorhanden is. De Krijgsbaan zit vol. Daar valt geen mouw aan te passen. Nieuwe ontsluitingswegen ten koste van omliggende wijken wijst Groen! van de hand.

Groen! zal zich hevig blijven verzetten tegen elke poging om het luchthavendossier te verdrinken in een nieuw vastgoeddossier. Groen! heeft de grootste vragen bij de plannen van minister Van Mechelen en anderen om een voetbalstadion in te planten nabij de luchthaven. Het ligt er vingerdik op dat dit een wanhoopsdaad is om het hele luchthavendossier uit het slop te halen. Een dergelijke onverkwikkelijke vermenging van belangendossiers kan voor Groen! niet. Een locatie voor een nieuw stadion moet afgewogen worden op basis van goede ruimtelijke argumenten. Waarbij het belang van de omwonenden eerst komt, dan het comfort voor de voetballiefhebbers. Belangen van projectontwikkelaars kunnen of mogen hier geen enkele rol spelen.

Rudi Daems, Vlaams parlementlid

Tom Caals, provincieraadslid

Johan Malcorps, voorzitter Groen! Antwerpen