Boeiende link tussen voeding en gedrag

09/05/2008 16:30

Biohorma BV

Vetten hebben een negatief imago, maar dat is lang niet altijd terecht. Zo hebben bepaalde vetten juist een opvallend positieve invloed op ons gedrag. Dat is de uitkomst van een recente studie, uitgevoerd door de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichting en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met in de hoofdrol Efamol visolie en Efamol teunisbloemolie.

Voeding beïnvloedt ons gedrag, blijkt uit deze studie (1) waaraan 221 jongvolwassen gedetineerden deelnamen. Deze 221 deelnemers werden opgesplitst in een behandel- en een controlegroep. De behandelgroep kreeg drie maanden een vetzuursupplement met de omega-3-vetzuren DHA en EPA uit visolie en het omega-6-vetzuur GLA uit teunisbloemolie. Daarnaast kreeg de behandelgroep een multivitamine- en mineralensupplement. De controlegroep kreeg in deze periode een placebo toegediend.

Minder geweld
Tijdens de studie werden het aantal en de ernst van de geweldsincidenten geregistreerd. De resultaten waren opvallend. In de behandelgroep daalde het aantal geweldsincidenten met maar liefst 34%. Werd het aantal drugs- en alcoholgerelateerde geweldsincidenten buiten beschouwing gelaten, dan nam het geweld zelfs met 38% af. Verder verbeterden factoren als slaapproblemen, angst, boosheid, fysieke agressie en algehele gezondheid.

Vetzuurtekorten
Ook buiten gevangenissen komen gedrags- en concentratiestoornissen veel voor. Autisme, dyslexie en ADHD zijn inmiddels algemeen bekende begrippen. Wetenschappers vermoeden dat dergelijke aandoeningen deels samenhangen met een wijziging in ons voedingspatroon ten opzichte van onze traditionele eetgewoonten. Zo eten wij tegenwoordig minder voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële omega-3- en omega-6-vetzuren, waardoor tekorten in het lichaam kunnen ontstaan. Het vetzuursupplement Efamol Brein & Ogen bevat deze onmisbare voedingsstoffen ín de juiste verhouding en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Dagelijkse inname heeft zoals bewezen een positieve invloed op (druk) gedrag en gezichtsvermogen. Het verbetert bovendien de leerprestaties, verhoogt de concentratie en coördinatie en helpt bij het doorgeven van signalen in de hersenen. Efamol Brein & Ogen is verkrijgbaar bij de betere drogist en apotheek en via www.efamol.nl.

(1) Dutch Agency of Correctional Institutions/Radboud University Nijmegen. The effects of food supplements on aggression and other violations of prison rules, and psychological wellbeing of Dutch young adult offenders. In press.