Senternovem


06-05-2008 | Subsidieregeling FND-Fase 2 in 2008

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelt voor 2008 9,5 miljoen euro ter beschikking voor innovatieve voedingsprojecten. Deze innovatiestimulering maakt onderdeel uit van het Innovatieprogramma Food & Nutrition Delta (FND). De regeling van de minister van Economische Zaken staat open voor alle voedingsgerelateerde bedrijven. Ondernemers kunnen tot 27 juni 18.00 uur bij SenterNovem voorstellen indienen voor FND-innovatieprojecten, waarbij MKB'ers in aanmerking komen voor een speciale toeslag. Daarnaast heeft de minister wederom de mogelijkheid geopend voor specifieke projecten vanuit het MKB, namelijk FND-MKB-innovatieprojecten en FND-MKB-haalbaarheidsprojecten. Voor de laatste twee kunnen vanaf heden tot en met 10 oktober 18.00 uur projectvoorstellen worden ingediend.

Sinds de start van het programma in 2006 zijn 109 projecten gestart. Uit de cijfers blijkt dat 80% van de in totaal 217 bedrijven, die in het kader van het Innovatieprogramma werken aan nieuwe producten en processen, behoort tot het MKB. Verder blijkt dat de inzet van haalbaarheidsprojecten een goede keuze is geweest. Een belangrijk deel van de bedrijven die de haalbaarheid van een innovatietraject hebben onderzocht, heeft besloten het innovatietraject daadwerkelijk in gang te zetten al dan niet met ondersteuning vanuit het innovatieprogramma.

De minister heeft in de regeling voor 2008 op verzoek van het betrokken bedrijfsleven een aantal specifieke zaken ingebouwd voor het midden- en kleinbedrijf. Zo kunnen aanvragen voor FND-MKB projecten doorlopend worden ingediend. De voorstellen worden door SenterNovem op volgorde van de datum van compleetheid van de ontvangen aanvraag in behandeling genomen. Ook heeft de minister de verplichte samenwerking met kennisinstellingen laten vervallen.

Het innovatieprogramma Food & Nutrition Delta is in 2006 gelanceerd om van Nederland dé leidende innovatieregio voor voeding in Europa maken. Het Top Instituut Food and Nutrition (TIFN) vormt de eerste fase van de Food & Nutrition Delta. Het TIFN levert strategische kennis, die tegemoet komt aan concrete vragen uit het bedrijfsleven. De subsidieregeling van minister Van der Hoeven maakt onderdeel uit van de tweede fase van de Food & Nutrition Delta waar strategische kennis wordt omgezet in daadwerkelijk nieuwe producten en processen. In totaal heeft de minister voor het FND programma in de periode 2006-2010 EUR 124,5 miljoen beschikbaar gesteld.

Een belangrijk thema binnen het innovatieprogramma Food & Nutrition Delta is voeding en gezondheid. Consumenten laten zich naast smaak en gemak steeds meer leiden door de mate waarin voeding bijdraagt aan gezondheid. Gezonde voedingsproducten, in combinatie met aanbevolen veranderingen in voedingspatronen en leefstijlen, zullen een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en de volksgezondheid. Om in te spelen op de wensen van de consument, wil de Nederlandse voedingssector met het Food & Nutrition Delta innovatieprogramma gericht hierop innoveren.

Ondersteuning

Ondernemers wordt aangeraden contact op te nemen met de FND innovatiemakelaars (http://www.foodnutritiondelta.nl) om te bespreken op welke wijze het innovatieprogramma hen kan ondersteunen bij het realiseren van hun innovatiedoelstellingen.

Ze kunnen voor vragen over indiening in de subsidieregeling bellen met SenterNovem (telefoon 070 373 51 11). Ondernemers worden verzocht vooraf de projecttoets in te vullen, die te downloaden is op www.senternovem.nl/fnd. SenterNovem kan dan adviseren of het project past binnen de regeling en adviseren over indiening.