Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA pleit op Europese feestdag voor Vlaamse lidstaat van EU (09/05/08)

Op de Europese feestdag houdt Jong N-VA een pleidooi voor de verdere evolutie van Vlaanderen naar een volwaardige Europese lidstaat.

Het mag dan wel zo zijn dat het Verdrag van Lissabon de officiële symbolen die in het voorstel tot Grondwet voor de Europese Unie stonden niet overnam, toch heeft ook de Europese Unie haar eigen feestdag. Op 9 mei 1950 stelde de toenmalige Franse minster van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn plan voor dat moest leiden tot vrede op het Europese continent. Ondertussen is er heel wat veranderd.

Europa heeft steeds een heel eigen dynamiek gekend. De stichtende leden hadden geen duidelijk plan, men had nooit durven dromen dat hun ideetje zou uitgroeien tot een supranationale Unie waar wereldwijd rekening mee wordt gehouden. Mede omwille van die atypische evolutie moet men voortdurend bijsturen en fietst men van verdrag naar verdrag zonder een duidelijke breed gedragen visie over de richting die Europa uit moet.

Maar Jong N-VA ziet nog een heel andere bijwerking van deze Europese evolutie. De groei van de EU betekende namelijk het definitieve einde van de negentiende eeuwse natiestaat in een dubbele beweging: terwijl de Europese Unie de bevoegdheden aan de bovenzijde afroomt, worden in bijna elke Lidstaat bevoegdheden overgeheveld naar de regionale overheden.

Denk maar aan Groot-Brittannië dat aan Schotland en Wales eigen wetgevende bevoegdheden moest afstaan. Spanje dat zelfs fiscale bevoegdheden afstond aan Catalonië en het Baskenland. Het van oudsher hyper gecentraliseerde Frankrijk ziet in dat Corsica en andere regio"s recht hebben op vormen van culturele en bestuurlijke autonomie. Zelfs Duitsland werkt aan een staatshervorming.

Op zich is deze evolutie helemaal niet te verwonderen. Het gaat gewoon om een pragmatische visie van goed bestuur. Bevoegdheden moeten worden verdeeld volgens het subsidiariteitsbeginsel: elke bevoegdheid wordt geregeld op dat niveau dat daar het meest is toe aangewezen.

Jong N-VA is van mening dat het absoluut noodzakelijk is dat onze Vlaamse politici deze onomkeerbare evolutie verderzetten opdat Vlaanderen op het einde van de rit een volwaardige lidstaat van een sterke Europese Unie kan worden.

Auteur:
Bas Luyten
Algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Bas Luyten
Telefoon: 0479 32 69 29
Fax: 02/217 35 10
E-post: sebastian.luyten@n-va.be
Url: www.jongnva.be