Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 9 mei 2008 (09/05/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Onze sportspecialist Kris Van Dijck confronteerde minister van Sport Bert Anciaux met wetenschappelijk onderzoek van o.m. dokter Koen Peers (KULeuven). Kinderen gaan steeds vroeger naar een sportclub. Dit is uiteraard toe te juichen. Maar blijkbaar rijzen er problemen als kinderen op jonge leeftijd worden getraind in technieken die specifiek zijn voor een bepaalde sporttak. Eenzijdig sporten zou negatief kunnen zijn voor de spierontwikkeling. Een ander pijnpunt met betrekking tot onze sportclubs, is de beschikbaarheid van goede jeugdtrainers. De minister, danig verzwakt door een dieet van voedselpakketten, bleek toch op de hoogte van het probleem. In het decreet Medisch Verantwoord Sporten worden minimumleeftijden opgelegd voor een aantal competities. De door Kris aangehaalde problemen zouden nu worden aangepakt via een wijziging van dit decreet. Daartoe lopen zowel via de Universiteit Gent als via de VUB twee projecten die nagaan wat de ideale instapleeftijden zijn voor bepaalde sporten. Ook betreffende de jeugdtrainers staan er oplossingen in de steigers: vanaf 1 januari 2009 geeft de Vlaamse overheid impulssubsidies om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de opleidingen toeneemt, dankzij betere cursussen en duidelijke samenwerkingsinitiatieven van gemeenten en clubs. Eveneens zal een stuurgroep trachten, in overleg met de federale regering, het vrijwilligersstatuut aan te passen.

Woensdag kwam de federale beleidsnota buitenlandse zaken van minister De Gucht ter sprake. Die wil van economische diplomatie een federale kerntaak maken. Minister-president Peeters, die hiertegen daags voordien in de pers al geprotesteerd had, werd ondervraagd door Jan Roegiers (Vl-Pro). Kris Peeters herhaalde hetgeen in de kranten stond: Van een herfederalisering van buitenlandse handel kan geen sprake zijn. Jan Peumans steunde de terechte kritiek van de minister-president tegen de plannen van De Gucht. Onze partij had hierover eerder al de nodige bedenkingen geuit. Jan kon het niet laten om Jan Roegiers, tot diens ergernis, eens lik op stuk te geven: Ik heb de indruk dat de heer Roegiers, nu zijn partij niemand in het federale parlement meer heeft, hier vragen komt stellen die eigenlijk in het federaal parlement thuishoren. Ten gronde gaf Jan nog kritiek op de plannen van De Gucht omtrent de investeringsdesk en op het feit dat er in diens beleidsnota continu verwezen wordt naar de gewesten en gemeenschappen, terwijl hij nog geen enkel overleg met de deelstaten gehad heeft.

Met verbazing stelde Gino De Craemer vast dat de bevoegde ministers in het debat over de verankering van Vlaamse bedrijven uiteenlopende standpunten innemen. Minister-president Kris Peeters vindt een bundeling van financiële krachten essentieel terwijl het volgens minister van Economie Ceysens veel efficiënter is kennis te verankeren en te vermarkten. Gino interpelleerde de minister-president dan ook over wat het standpunt van de Vlaamse Regering nu eigenlijk is. Volgens Peeters is er een dynamisch beleid nodig dat bestaat uit een brede waaier van initiatieven en Vlaanderen in Actie is het middel om dat algemeen kader uit te werken. Uiteindelijk moet men tot een concreet plan komen dat deel uitmaakt van één duidelijke strategie waarbij én kennis, én financiële krachten verankerd moeten worden. Volgens Gino is het ook belangrijk te zorgen voor een flankerend beleid en aldus te investeren in een gunstig ondernemersklimaat, wil men een succesvolle en duurzame verankering van bedrijven in Vlaanderen realiseren. En dat heeft te maken met fiscaliteit, ruimtelijke ordening, redelijke milieuwetgeving, nutsvoorzieningen, infrastructuur en administratieve vereenvoudiging.

Tegen 2013 zullen alle loden waterleidingen in Vlaanderen vervangen zijn. De Vlaamse Watermaatschappijen gaan in de komende jaren nog extra investeringen doen om de Europese norm te halen, en zullen de oude loden leidingen systematisch vervangen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams Minister Hilde Crevits op een vraag van Mark Demesmaeker. De Europese norm stelt dat de hoeveelheid lood nog maar 10 microgram per liter water mag bedragen. Aangezien het water in de kraan dikwijls lange tijd stilstaat, bestaat de vrees dat de norm wel overschreden zal worden. Met het vervangen van de loden waterleidingen is het probleem van het lood in het drinkwater echter nog niet volledig opgelost. Een groot aantal oudere woningen, vooral in de steden, is uitgerust met loden binnenleidingen. Het verwijderen van de buitenaansluitingen is dus niet voldoende. Ook de binnenhuisleidingen worden best vervangen en dat is een verantwoordelijkheid van de eigenaars zelf. Die kosten zouden volgens berekeningen van sommige watermaatschappijen snel kunnen oplopen tot meer dan 3500 euro. Mark pleit alvast voor een tussenkomst van de Vlaamse overheid via een premiestelsel. Mensen die de hoge kostprijs niet kunnen betalen hebben immers ook recht op een goede gezondheid.

Dinsdag besprak de commissie Toerisme het ontwerp van logiesdecreet van onze minister Geert Bourgeois. Dit ontwerp, dat alle vormen van toeristische logies in Vlaanderen (hotels, campings, vakantiewoningen, gastenkamers, ) regelt, wil aan toeristen en reisorganisatoren in binnen- en buitenland een duidelijke kwaliteitswaarborg geven omtrent het verblijf dat ze in Vlaanderen willen boeken. Het voorziet een kader voor normen inzake veiligheid, onderhoud, comfort, en vertaalt die in een uniforme sterrenclassificatie. Alle logies worden ook verplicht om, naargelang hun grootte, zich te melden bij de administratie, of een vergunning aan te vragen. Een en ander moet toelaten dat de Vlaamse toeristische diensten het logiesaanbod nog beter kunnen promoten en dat de toerist (nog) beter weet wat hij boekt en betaalt. Tegelijk wil het ontwerp echter ook de administratieve lasten voor de uitbaters zoveel mogelijk beperken. Jan Loones verdedigde in commissie het - uiteraard positieve - standpunt van de fractie bij dit decreet en lichtte ook de paar amendementen van de meerderheid toe om de tekst nog te verduidelijken. Dit vooral ten behoeve van de kleinschalige gastenkamers. Die bloeiende sector, die tot nu toe bijna volledig buiten de reglementering viel, vreesde namelijk een overdreven regulitis, niet aangepast aan het quasi semi-professionele, kleinschalige karakter van deze logies. Zowel de minister als Jan maakten echter duidelijk dat die vrees volledig ongegrond was.

Helga Stevens toonde zich vorig week en niet voor het eerst bezorgd om het statuut van de onthaalouders. Die werken nu wel met een verbeterd statuut maar toch enigszins in een grijze zone. Met een studie van Kind en Gezin in handen toonde Helga aan dat een volwaardig werknemersstatuut vooral geld zou kosten aan de gemeenschappen (variërend tussen 90 en 130 miljoen euro op jaarbasis voor Vlaanderen) maar wel terugverdieneffecten heeft voor de federale overheid. Sarah Smeyers stelde reeds vragen aan minister Laurette Onkelinx, die antwoordde dat ze zich over de problematiek wilde ontfermen. Volgens de minister, Steven Vanackere, is er nog geen standpunt van de Vlaamse Regering. Dat zal pas gevraagd worden wanneer er concrete stappen in dit dossier gezet worden. Mijn standpunt is echter om dit idee verder te verkennen. Het statuut zal hoe dan ook geleidelijk moeten evolueren. De gesprekken met de federale overheid en met minister Onkelinx zijn alleszins op gang getrokken, aldus nog de minister.

Piet De Bruyn kwam in de commissie Jeugd tussen naar aanleiding van een vraag van Sven Gatz over de verlaging van het BTW-tarief van 21% naar 6% voor jeugdhuizen die renovatiewerken uitvoeren, al dan niet in het kader van brandveiligheid. Dit initiatief ter ondersteuning van de jeugdbewegingen verdient alle steun. Toch stelde Piet zich een aantal vragen omtrent de praktische uitvoerbaarheid. Wat doe je, bijvoorbeeld, met jeugdhuizen die hun materiaal zelf gaan aankopen? Kunnen zij van de 6%-regeling genieten zonder dat er misbruiken ontstaan? Piet heeft de oproep van minister Anciaux om, samen met hem, dit dossier federaal mee te ondersteunen goed begrepen en maakte ondertussen de nodige afspraken met ons Kamerlid Sarah Smeyers.

Kamer

Sarah Smeyers was deze week actief aan het werk in de commissie Justitie. Sarah wou van minister Vandeurzen weten hoe ver het staat met de controle op de belspelletjes op televisie, een sector waar men het niet altijd even nauw neemt met de spelregels. Het antwoord van de minister was zeer hoopgevend. Op korte termijn zal het bestaande KB van 2006 aangepast worden, zodanig dat de Kansspelcommissie meer personeel ter beschikking zal krijgen. In een tweede fase zal héél de kansspelwetgeving aangepast worden, met ook aandacht voor nieuwe fenomenen als internetgokken. Tevens zullen de belspelletjes met deze wet vergunningsplichtig worden. Dat die vernieuwing van de wetgeving rond kansspelen een complexe oefening met heel de sector wordt, staat buiten kijf, maar Sarah beloofde de ontwikkelen te zullen blijven opvolgen.

Op maandag 14 april voerden militanten van het Taal Aktie Komitee (TAK) actie tegen de niet-benoemde burgemeesters aan de gemeenteraad van Wezembeek-Oppem. Slechts enkele militanten werden toegelaten tot de (nochtans publieke) zitting, de anderen moesten buiten wachten. Eens binnen maakten de TAKers hun protest duidelijk, waarna de actievoerders administratief aangehouden werden. Een doodgewone TAK-actie dus. Ware het niet dat de TAKers die buiten stonden zonder concrete aanleiding werden aangehouden, hoewel ze gewoon enkele affiches vasthielden. De ordediensten gingen hierbij bijzonder driest te werk. Verschillende actievoerders liepen verwondingen op en één van hen werd vier dagen arbeidsongeschikt verklaard. Kamerlid Jan Jambon ondervroeg minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael over deze gang van zaken. Deze antwoordde dat de arrestanten verzet boden, en daarom hardhandig werden aangepakt. In zijn repliek stelde Jan dat het normaal is dat de TAKers in de raadzaal werden gearresteerd. Dat hoort bij het kat-en-muis-spel met de politie, dat elke TAK-actie is. De arrestatie van de TAKers buiten de raadszaal was echter onnodig en buitensporig. Jan, die soms als bemiddelaar met de politie optreedt bij TAK-acties, benadrukt dat verschillende politiediensten goede relaties onderhouden met TAK en bij acties nooit last hebben met de TAKers. De TAKers weten dat zij soms in overtreding zijn met hun acties, en aanvaarden hun arrestatie vreedzaam. Dat is de standaardwerkwijze van de TAK-acties. Het wilde optreden van de politie in Wezenbeek-Oppem verstoort echter die goede verstandhouding.

Op donderdag 26 april 2007 botsten twee treinen in het Izegemse station. Er waren gelukkig geen dodelijke slachtoffers, maar de schade was aanzienlijk. Naar aanleiding hiervan stelde Kamerlid Els De Rammelaere, op aangeven van Izegems N-VA-gemeenteraadslid Kurt Himpe, een aantal vragen aan Inge Vervotte, minister van Overheidsbedrijven. Uit haar antwoord blijkt dat van de 56 slachtoffers die zich hebben gemeld, al 31 dossiers helemaal zijn afgehandeld. Er resten dus nog 25 dossiers en de schadedossiers van de personeelsleden zijn nog niet gefinaliseerd. Tot nu toe werd meer dan 31.000 euro aan schadevergoeding aan de slachtoffers uitgekeerd. De schade aan de spoorweginfrastructuur bedraagt tot op heden meer dan 137.000 euro. Daarnaast is er voor meer dan 1,3 miljoen euro schade aan het rollend materiaal. Het onderzoek van het parket van Kortrijk toonde aan dat een menselijke fout aan de basis lag van het treinongeval. Er werden werken uitgevoerd aan de seinuitrusting en een verkeerde aankoppeling van de stroomkringen leidde tot de treinramp. Els polste bij de minister eveneens naar de maatregelen die de NMBS nam om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Naar aanleiding van het ongeval werd een actieplan Leren uit ervaring voor de personeelsleden opgesteld. Dit resulteerde in een sensibiliseringscampagne voor het personeel van de seininrichtingen. Er zou tevens door de Directie Infrastructuur en Netwerk een veiligheidsplan opgemaakt worden. Naar aanleiding van het ongeval verklaarde Infrabel eerder dat de bestaande 368 seinposten zouden overgebracht worden naar 31 computergestuurde controlecentra. Daarvoor zou een budget voorzien zijn van 670 miljoen euro. Op de vraag wat er tot op vandaag van dat plan al gerealiseerd werd kon de minister geen antwoord geven.

Voor de zoveelste keer stelde Flor Van Noppen in de Commissie Bedrijfsleven aan minister van Energie Magnette (PS) de vraag of de federale regering nu al dan niet van plan is om het MYRRHA-project van het SCK te ondersteunen. Voor de zoveelste keer gaf de minister een ontwijkend en teleurstellend antwoord. Eens te meer is duidelijk dat Magnette en de PS er alles aan zullen doen om dit dossier op de lange baan te schuiven. De houding van de PS bedreigt op deze manier één van de meest vooraanstaande onderzoekscentra in de wereld en hypothekeert honderden jobs in de Kempen. Een regelrechte schande. Flor geeft echter de strijd niet op en blijft ijveren voor de realisatie van dit beloftevolle project, dat van fundamenteel belang is voor de toekomst van kernenergie in de wereld.

Peter Luykx woonde de bespreking van de beleidsnota van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe bij. Hij maakte de staatssecretaris er op attent dat de IJzeren Rijn niet aan bod kwam in de nota. De heer Schouppe kondigde aan dat hij overleg zou hebben met de betrokken partijen in Nederland en Duitsland. Naar aanleiding van het bezoek van Yves Leterme aan bondskanselier Merkel zal Peter de eerste minister hierover ondervragen en aandringen op duidelijkheid en een spoedige realisatie van de IJzeren Rijn.

Senaat

Donderdag stelde Louis Ide in de plenaire vergadering een vraag omtrent de ontbrekende zelfmoordcijfers in het antwoord op zijn schriftelijke vraag hieromtrent. Minister Onkelinx antwoordde, bij monde van Bernard Clerfayt, ontwijkend dat dit niet haar bevoegdheid is. Ze moest echter wel toegeven dat het vooral in Wallonië was dat de registratie mank loopt. De recentste cijfers zullen zo spoedig mogelijk bezorgd worden. Het is ook jammer dat de pers hierover een tweetal weken terug foutief berichtte. In tegenstelling tot wat de cijfers vertellen, concludeerden ze dat Brussel het hoogste aantal zelfmoorden heeft. Dit klopt niet, want per 10.000 inwoners zijn er de meeste zelfmoorden in Namen (2,81), gevolg door Luik (2,21), Henegouwen en Oost-Vlaanderen (beide 2,05). Brussel bevindt zich in de lage middenmoot. Mits een degelijke analyse kon deze foute berichtgeving simpel vermeden worden!

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be