Rode Kruis Belgie


Vlaamse bevolking steunt massaal de superhelden van het Rode Kruis

Opbrengst stickerverkoop gaat naar lokale hulpverlening

Rode Kruis-Vlaanderen sluit vandaag zijn 14-daagse stickerverkoop af met een geschatte opbrengst van 2,76 miljoen euro. Hiermee bewijzen de Rode Kruisvrijwilligers dat de 14-daagse een succesformule blijft, want bijna 1 op de 4 Vlaamse huisgezinnen heeft de actie opnieuw gesteund. Het Rode Kruis dankt iedereen voor de niet-aflatende steun.

Voor de tweede opeenvolgende maal stond de Rode Kruisvrijwilliger centraal op de jaarlijkse Rode Kruissticker. Zij zijn immers de "superhelden" van elke dag, die zich altijd en overal belangeloos inzetten voor de medemens.

De stickerverkoop is de belangrijkste inkomstenbron voor de 257 plaatselijke Rode Kruisafdelingen. De opbrengst gaat naar de aankoop van materiaal, bijvoorbeeld voor de hulpverlening bij rampen en voor de eerstehulpposten op evenementen en sportwedstrijden. De Rode Kruisvrijwilligers werken gratis maar krijgen een uitgebreide opleiding en volgen regelmatig bijscholingen.

Het Rode Kruis telt 14.000 vrijwilligers in Vlaanderen. Dat de inzet van deze vrijwilligers nodig is en blijft, blijkt uit enkele cijfers van de werking van vorig jaar. Zo registreerde Rode Kruis-Vlaanderen in 2007 onder andere zoân 8.300 preventieve hulpacties op evenementen en sportwedstrijden, rukten zij 69 maal uit om hulp te bieden bij rampen, verleenden zij in 37 noodsituaties psychosociale bijstand aan slachtoffers en familieleden en leverden ze 72.960 manuren aan opleiding.

Wat er ook gebeurt, zij staan paraat. Altijd, overal.

Mechelen, 9 mei 2008