9 mei 2 008

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

Vrijdagmiddag is Pierre de Wit in het Bestuurscentrum van Wageningen Universiteit gehuldigd als Akademiehoogleraar. Hij ontving de benoeming uit handen van Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Pierre de Wit, hoogleraar moleculaire fytopathologie aan Wageningen Universiteit, werd bekend door zijn wetenschappelijke onderzoek van plantenziekten die door schimmels of schimmelachtige organismen worden veroorzaakt. Rector magnificus Martin Kropff noemde de laureaat een âFounding fatherâ van het onderzoek naar plant-schimmel interacties.

De plantenziektekundige ontvangt voor de komende vijf jaar een onderzoeksbudget van een miljoen euro. De Wit wordt gedurende zijn Akademiehoogleraarschap door Wageningen Universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. Van Oostrom noemde in zijn laudatio De Wit een uitstekende belangenbehartiger voor de wetenschap. Ook concludeerde hij dat de Wageningse hoogleraar zich nu nog meer richten op de hoofdzaak: het doen van wetenschappelijk onderzoek.