Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans neemt Europese Verkenning in ontvangst

09 mei 2008 | "De publieke opinie over Europa staat bol van paradoxen". Dat zei staatssecretaris Timmermans vrijdag in Nieuwspoort, waar hij de zesde Europese Verkenning in ontvangst nam uit handen van CPB onderdirecteur Casper van Ewijk.

"Meten is weten", zei Timmermans bij de ontvangst van het rapport. "Dit onderzoek maakt duidelijk dat het publieke debat over Europa is omgeven door tegenstellingen. Zo is een grote meerderheid van de Nederlanders voorstander van het EU-lidmaatschap, maar tegelijkertijd ontevreden over de resultaten van de Europese samenwerking. Het is waardevol om wetenschappelijke gegevens te hebben over hoe die uiteenlopende meningen tot stand komen."

De Europese Verkenning heeft dit jaar als titel `Europa's buren. Europees nabuurschap en de publieke opinie over de Europese Unie '. Centraal staat hierin de invloed van Europees Nabuurschapsbeleid op de economische betrekkingen tussen de EU en de buurlanden in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gedeelte over de publieke opinie gaat dit keer over de aandacht die de Nederlandse media besteden aan Europa.

Timmermans zei verheugd te zijn dat Europa de afgelopen jaren meer in de belangstelling van de media is komen te staan. "De groeiende media-aandacht voor Europa is positief. Tegelijkertijd is de kennis over Europa daarmee niet wezenlijk toegenomen. We moeten blijven zoeken naar betere manieren om inzichtelijk te maken wat Europa concreet betekent.", aldus Timmermans.

De Europese Verkenning is een rapport waarin het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) een beeld schetsen van de publieke opinie over de Europese Unie en hun visie geven op een specifiek Europees thema. De Europese Verkenning verschijnt jaarlijks op 9 mei, Europadag.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Europese Verkenning: Europa's buren | PDF, 1944 Kb