over halal babyvoeding in ziekenhuis

Antwoorden op kamervragen van Agema over halal babyvoeding in ziekenhuis

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2846047

9 mei 2008

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over halal babyvoeding in ziekenhuis (207817980).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "Baby's eten halal in Amsterdams ziekenhuis"?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het van de zotte is dat baby's halal voeding kunnen krijgen in het Andreas Lucas Ziekenhuis in Amsterdam? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Nee. Ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor de voeding die wordt verstrekt aan de patiënten. Halal voeding is voor moslims toegestane voeding. Ik kan me voorstellen dat een ziekenhuis zelf dergelijke voeding wil aanbieden aan patiënten die hier een voorkeur voor hebben, in dit geval via de ouders van de baby's.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het op barbaarse wijze slachten van dieren niet thuis hoort in Nederland, en al helemaal de weg naar de menu's in ziekenhuizen moet zien te vinden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
In de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is een besluit ritueel slachten opgenomen die van toepassing is op dieren die zonder voorafgaande bedwelming worden geslacht volgens de israëlitische of de islamitische ritus. Hierin staan richtlijnen inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden. Er kan dan ook geen sprake zijn van een barbaarse wijze van slachten.
Wat betreft het aanbieden van halal voeding in ziekenhuizen verwijs ik u naar mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 4
Deelt u de mening dat het toestaan van halal babyvoeding de zorg verder islamiseert en dat dit gestopt moet worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Nee, zie mijn antwoord op vraag 2.


1) De Pers, 14 april 2008