Gemeente Zandvoort


Units Legionellavrij - Strandverenigingen kunnen douchen

Muntje erin - douche opendraaien en kijken of het water goed warm wordt. Geduldig doorliepen de gemeente Zandvoort en Helios vrijdag de procedure. Ze controleerden samen de laatste drie units. Het was in orde. Ook deze laatste drie kunnen nu veilig gebruikt worden.

Oplevering
Gemeente Zandvoort en Helios moesten wachten op de uitslag van de legionellakweken, eind vorige week uitgevoerd. Die was negatief. Het water bleef onder de norm. Daarna volgde de opleveringsinspectie. Met het zetten van de handtekeningen onder de inspectierapporten werd alles juridisch gezekerd. Op de foto: mevrouw Dadi-Tailleur van de gemeente (rechts) en de vertegenwoordiger van de kampeervereniging, de heer Dijkstra, nemen afscheid van elkaar.

Wrevel
Met de oplevering komt er een einde aan een wat ongemakkelijke periode: er werd al wel gewoond in de strandhuisjes, maar de bewoners konden nog niet direct gebruikmaken van de toiletunits, en dat gaf wat wrevel. De toiletten werden gelukkig al 23 april vrijgegeven. Dat was een hele uitkomst. Daarna volgde dagen wachten op het vrijgeven van de douches.

Controleplicht
Het is geen 'kampeerdertje pesten'. De gemeente is verplicht scherp de watervoorzieningen te controleren op de aanwezigheid van legionella. Gemeenten in Nederland zijn daarom tegenwoordig streng op de controles, omdat de bacterie al vele levens heeft geëist, terwijl het voorkomen van de veteranenziekte zo eenvoudig is. Jaarlijks voert de gemeente daarom controles uit, onder meer ook bij de doucheinstallaties van de Zandvoortse sportverenigingen.