NAVO evalueert Groep Geleide Wapens in Denemarken

Twee Patriot eenheden van de Groep Geleide Wapens (GGW) vertrekken woensdag 14 mei in colonnes voor een evaluatie naar Denemarken. De evaluatie, met de naam Cold Igloo, is een examen dat door de NAVO wordt afgenomen. Ruim 100 evaluatoren zullen de procedures en werkwijzen van de GGW bij de verdediging tegen tactische ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen beoordelen.

Tijdens de evaluatie werken de militairen onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden. Hierbij opereert men met de PAC3 (Patriot Advanced Capability), een gemoderniseerde versie van de Patriot. De Patriot is het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging tegen ballistische raketten tegen te gaan.

Bij de NAVO staat de evaluatie bekend als capability evaluation. Eenheden van de GGW dienen minimaal éénmaal per drie jaar een dergelijke evaluatie te ondergaan. Met het slagen voor het examen verzekert de NAVO zich van hoogwaardige luchtverdediging als onderdeel van de NAVO Response Forces. Dit zijn internationale eenheden die in korte tijd kunnen worden ingezet in NAVO-verband.

Aan de oefening nemen circa driehonderd militairen deel met ongeveer 150 voertuigen. In colonnes van maximaal 25 voertuigen verplaatst de eenheid zich via de A73, A50, A1, om daarna de route in Duitsland te vervolgen. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt op de voormalige Luchtmachtbasis Twenthe. De volgende dag komt men aan in het oefengebied in het zuiden van Denemarken. Vrijdag 23 mei keert de eenheid terug op de thuisbasis. Naar verwachting wordt de normale verkeersdoorstroom door de verplaatsing niet gehinderd. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de evaluatie.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed