Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitkomsten van controles bij een rundveeslachterij

09 mei 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen over aangekondigde poortcontroles bij een bedrijf in Leeuwarden. De controles hadden betrekking op het transport en niet op de gang van zaken in de slachterij.

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
9 mei 2008 2070819900 BBR. 2008/258 9 mei 2008
Kamervragen over de uitkomsten van
controles bij een rundveeslachterij

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

B u reau Bestuursraad

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Waalkens (PvdA), Snijder-Hazelhoff (VVD) en Atsma (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de uitkomsten van controles bij een rundveeslachterij.
1
Kunt u uiteenzetten wat de uitkomsten zijn van de aangekondigde extra controles bij een rundveeslachterij te Leeuwarden? 1)

De aangekondigde poortcontroles bij een rundveeslachterij in Leeuwarden hebben twee waarschuwingen opgeleverd. Deze hadden betrekking op de administratieve bescheiden, die bij het vervoer van dieren aanwezig dienen te zijn. Er zijn geen overtredingen van de Transportverordening I-2005 geconstateerd met betrekking tot de vervoerde runderen.
Opgemerkt dient te worden dat de aanvoer van rundvee na een aantal dagen geheel stil kwam te liggen, terwijl daarvoor sprake was van een gemiddelde aanvoer van tussen de 400 en 600 stuks rundvee per week.
De aanvoer van rosé kalveren daarentegen vond ook tijdens de poortcontrole volgens het reguliere patroon plaats.


2
Kunt u uiteenzetten bij wie en waarop is gecontroleerd?

Er is gecontroleerd vóór de poort van de rundveeslachterij te Leeuwarden. Onderwerp van controle was het dierenwelzijn (aspecten van de Transportverordening I-2005) van de op dat moment aangevoerde dieren (runderen) en de administratieve bescheiden die bij het vervoer aanwezig dienen te zijn.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
9 mei 2008 BBR. 2008/258 2


3
Is via de dagelijkse controles van de VWA binnen het slachthuis iets gebleken van de in het programma 'Tros Radar' 2) gesuggereerde verwerking van slachtvee met mogelijk risico's voor de voedselveiligheid en/of de volksgezondheid?

Uit de dagelijkse controles van de VWA in het slachthuis te Leeuwarden is niet gebleken dat er bij de verwerking van slachtvee risico's zijn opgetreden voor de voedselveiligheid en/of volksgezondheid. De poortcontroles hadden betrekking op het transport en niet op de gang van zaken in de slachterij. Ik betreur het dat Tros Radar dierenwelzijn en voedselveiligheid op één hoop heeft gegooid.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) Buitenhof, 6 april 2008

2) Tros Radar, 7 april 2008