B EN W BERICHTEN 2008 - 18 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 6 mei

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (06-05) Het college heeft kennisgenomen van de uitkomsten van de evaluatie van de T+-Bestuursovereenkomst industrielawaai Waal-Eemhaven. De T+ Bestuursovereenkomst is in 1995 ondertekend door de gemeenten Albrandswaard, Schiedam, Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Bij de bestuursovereenkomst hoort de T+ geluidscontour. In deze geluidscontour was rekening gehouden met de verwachte intensivering van industrielawaai in de Waal-/Eemhaven, als gevolg van de verplaatsing van bedrijven uit de Rijn-/Maashaven en Merwehaven-/Vierhavens. Belangrijkste conclusies uit de evaluatie zijn dat de in 1995 gemaakte afspraken over verplaatsing van bedrijven zijn nagekomen en de beoogde doelstelling om geluidbelasting van zo'n 3000 woningen in de omgeving Merwehaven/Vierhaven en Maas/Rijnhaven terug te brengen, is gerealiseerd. Ook is een effectief geluidbeheerssysteem ontwikkeld. Daarnaast blijkt dat industrielawaai een beperkte rol speelt in de beleving van bewoners. Andere vormen van geluid- of milieubelasting baren bewoners meer zorgen. Het college van B en W heeft besloten een toekomstverkenning naar industrielawaai in de Waal-Eemhaven uit te voeren. Deze verkenning moet o.a. inzicht geven in de toekomstige ontwikkelingen van bedrijvigheid in het Stadshavensgebied en de consequenties daarvan voor het verwachte industrielawaai.


* (06-05) Het college stelt de raad voor om de motie Van den Berg over Creatieve Industrie Werkervaringsplaatsen als afgedaan te beschouwen

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang


* (06-05) Het college gaat akkoord met de reis van de loco-burgemeester naar Turijn van 9 t/m 10 mei 2008. Turijn organiseert een evenementenweekeinde ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van het ringpartnerschap uit 1958. Vertegenwoordigers uit de vijf jubileumsteden Rotterdam, Keulen, Lille, Luik en Esch-sur-Alzette zijn uitgenodigd. Het programma bestaat uit een technisch seminar over energie- en milieubeleid, een diner met alle vertegenwoordigers van de jubileumsteden en een officiële ceremonie waarbij de jubileumsteden een duurzaamheidsverklaring zullen ondertekenen om de samenwerking op milieu- en energiegebied te versterken. Tijdens het seminar, waarvoor ook de zustersteden zijn uitgenodigd, zal het Rotterdam Climate Initiative een presentatie geven over het Rotterdamse energiebeleid.


* (06-05) Het college stelt de gemeenteraad voor om de motie Pastors (2006-2241) over eenmalige gegevensverstrekking af te doen. Met de motie heeft de raad het college verzocht om de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) -procedures zo in te richten dat klanten hun gegevens maar eenmaal hoeven te verstrekken en ervoor te zorgen dat de partijen achter het loket de eenmaal verstrekte informatie behandelen binnen de mogelijkheden van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Voor een Wmo-voorziening, bijvoorbeeld een rolstoel of huishoudelijke verzorging, hoeft een klant maar eenmaal een beknopt formulier in te vullen. Als een klant naast een Wmo-voorziening (gemeente) ook een AWBZ-voorziening (Rijk) nodig heeft, bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, wordt de aanvraag naar het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) gestuurd. Dubbel gegevens verstrekken kan nooit helemaal voorkomen worden, omdat het CIZ een eigen verantwoordelijkheid heeft en soms een eigen onderzoek wil doen naar de verstrekte gegevens. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente verstrekt ketenpartners zoals het CIZ, diverse zorgaanbieders en RMC (vervoer op maat) de gegevens die zij nodig hebben. SoZaWe is tot nu toe niet geconfronteerd met situaties waarbij in verband met de Wbp geen gegevens verstrekt konden worden en verwacht hier ook in de toekomst geen problemen mee.


* (06-05) Het college heeft de 2e voortgangsrapportage 'Offensief tegen de Armoede' vastgesteld. Bij de vaststelling van zowel het uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding als het uitvoeringsprogramma Schuldhulpverlening is afgesproken om de raad twee keer per jaar in één rapportage over de voortgang van beide programma's te informeren.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (06-05) Het college heeft besloten om het programma Rotterdam Climate Proof (RCP) te laten ontwikkelen. Het RCP is, naast het Rotterdam Climate Initiative (RCI), een tweede drager van het Rotterdamse klimaatprogramma en gaat zich bezighouden met de gevolgen van klimaatverandering. In dat kader gaat Rotterdam haar positie als waterkennisstad nationaal en internationaal versterken. Als proeftuin voor klimaataanpassing en innovatieve ontwikkelingen moet Rotterdam een voorbeeld en een inspiratiebron worden voor andere (delta)steden. Rotterdam werkt daarbij samen met universiteiten, het bedrijfsleven, waterschappen, corporaties en ontwikkelaars.

2. (06-05) Het college heeft besloten de deelgemeentebesturen advies te vragen voor de eindrapportage 'Rotterdamse norm voor buitenspeelruimte'. Rotterdam streeft ernaar een aantrekkelijke woonstad te zijn voor gezinnen met kindvriendelijke wijken. Een van de onderdelen is het bieden van voldoende ruimte voor de jeugd om te sporten en te spelen. Dit stimuleert kinderen om te bewegen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (06-05) Het college heeft besloten in het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006 (IMVB 2006) de directeur van dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting te mandateren om het Programma van eisen 'Herstel van historische waardevolle gevels van woningen' op te stellen.

2. (06-05) Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan 'Kralingseveer-Schaardijk' vast te stellen.

3. (06-05) Het college heeft besloten een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor het Noordereiland. Het betrokken gebied is bij het besluit van 15 februari 2008 door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het huidige, uit 1986 daterende, plan biedt onvoldoende mogelijkheden tot bescherming van het aangewezen gebied. Daarnaast gaat de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 in, waardoor het plan in elk geval al geactualiseerd moet worden.

4. (06-05) Het college heeft een protocol opgesteld dat kan worden toegepast als de raadscommissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport( FIBS) bij de behandeling van bestemmingsplannen een afwijkend standpunt inneemt van het college. Het college stelt de raad voor om dit 'Protocol vaststelling bestemmingsplannen' in voorkomende gevallen toe te passen. Het doel van het protocol is om met inachtneming van de op- en aanmerkingen van de commissie procedures zoveel mogelijk te versnellen.

5. (06-05) Het college heeft besloten de directeur dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting te mandateren voor het starten van de vrijstellingsprocedure voor het project Zalmhaven aan de Gedempte Zalmhaven en Houtlaan in het Scheepvaartkwartier. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Werk'. Om het bouwplan toch mogelijk te maken, moet een vrijstellingsprocedure worden gevolgd.

6. (06-05) Het college heeft een extra vergoeding van ¤ 932.500,,- exclusief BTW aan de graanverwerkende fabriek Codrico verstrekt voor het treffen van geluidsreducerende maatregelen.

7. (06-05) Het college heeft het OBR opdracht gegeven een inventarisatie te maken van de religieuze gebedshuizen (en gemeenschappen) in Rotterdam. Naar aanleiding van de uitkomsten beslist het college of vanuit huisvestingsoogpunt beleid moet worden ontwikkeld ten aanzien van gebedshuizen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (06-05) Het college heeft de herziene Leaseregeling Rotterdam 2008 vastgesteld.

2. (06-05) Het college heeft de circulaire vastgesteld, waarin de lijst vernietigbare en te bewaren P&O-documenten is opgenomen.

3. (06-05) Het college heeft besloten ¤ 6.478.000,- uit het kapitaalkrediet Concernbredde bedrijfsvoeringssystemen te activeren voor diverse basis- en kernregistratieprojecten.

4. (06-05) Het college heeft besloten in het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006 (IMVB 2006) de directeur van Publiekszaken Rotterdam te mandateren voor besluiten over schadevergoedingen tot een bedrag van ¤50000,-. De directeur kan deze bevoegdheid binnen de dienst op zijn beurt aan de eigen medewerkers ondermandateren.

5. (06-05) Het college heeft besloten positief te adviseren aan het dagelijkse bestuur van de stadsregio Rotterdam over de uitkomst van een verkenningsstudie. Voor deze studie werd gekeken naar mogelijkheden om het busstation Rotterdam Alexander opnieuw in te richten. Het college benadrukt wel het belang van voldoende fietsenstallingen op een passende plek.

Schriftelijke vragen

(06-05) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* P.M. Wijntuin (PvdA) over hatecrimes.


* A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over klachten over erfpacht.


* L.P.M. de Kleijn (SP) over 'Ons Park, voorheen Jan Eleveld'op het Noordereiland.


* M.J.J. van den Anker (Leefbaar Rotterdam) over kinderen van bloedverwante ouders.


* P.M. Wijntuin (PvdA) over uitspraken wethouder Geluk over huwelijken tussen bloedverwanten.


* M. van Muijen, Z. Baran en F. El Haji (PvdA) over het Jongerenloket.


* R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over de WWB en minima.


* M. Talbi en R.A. Motta (PvdA) over de negatieve invloed van herstructurering op het onderwijs in Hoogvliet.


* T. Harreman (PvdA) over een veilige Groen Zoom.


* R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over De Delft.



Gemeente Rotterdam