Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Gun studenten ook kwijtschelding lokale belastingen

Gun studenten ook kwijtschelding lokale belastingen


08-05-2008 * De SP heeft vandaag 76 bezwaarschriften van studenten overhandigd aan wethouder Asscher. Deze studenten vinden het onterecht dat de gemeentelijke belastingdienst hun studiefinanciering bij het inkomen meetelt, waardoor studenten geen vrijstelling van lokale belastingen kunnen krijgen. De studiefinanciering wordt meegerekend als volwaardig inkomen, terwijl het slechts een lening is. Volgens de SP is dat onterecht.
Gemeente Amsterdam geeft mensen die weinig inkomsten hebben kwijtschelding van lokale lasten, zoals de verontreinigingsheffing. Studenten die een zelfstandige woning hebben (zoals onder andere de containerwoningen) krijgen ook een belastingaangifte, maar kunnen ondanks hun vaak lage inkomsten geen kwijtschelding krijgen. Bij de landelijke belastingdienst krijgen zij wel kwijtschelding, maar lokaal niet. SP-jongerenorganisatie ROOD heeft de afgelopen weken bij de containerwoningen jongeren opgeroepen om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente.

SP-raadslid Laurens Ivens overhandigde vandaag 79 bezwaarschriften en riep de wethouder op om er snel voor te zorgen dat de gemeentelijke belastingdienst een studielening niet meer als inkomen meetelt. De wethouder gaf aan de bezwaren in behandeling te nemen en over enkele weken met een reactie te komen.

Lees meer over de actie op de site van ROOD Amsterdam.