Gemeente Oldenzaal


Arcadis presenteert bevindingen in adviesrapport

gepubliceerd op : 8-5-2008

Adviesbureau Arcadis heeft gisteravond op een bijeenkomst voor de huidige en nieuwe bewoners van De Haerbroek haar bevindingen gepresenteerd inzake het hoogteverschil op het bouwplan.

Het adviesbureau heeft twee aangedragen oplossingen onderzocht op haalbaarheid en op verzoek een derde alternatief gepresenteerd. Wethouder Rob Welten laat weten kennis te nemen van de bevindingen. Hij gaat zo spoedig mogelijk met alle betrokken partijen in gesprek om voor 1 juli aanstaande tot een definitieve oplossing komen.

Op De Haerbroek worden 51 woningen gebouwd. De gemeente Oldenzaal en omwonenden verschillen van mening over de bouwhoogte. Zowel de gemeente als de bewoners bedachten een oplossing maar konden het niet eens worden. In een poging deze impasse te doorbreken heeft de gemeente Oldenzaal adviesbureau Arcadis ingeschakeld voor een second opinion. Het adviesbureau is gevraagd om beide oplossingen te onderzoeken op de risico's voor wateroverlast én zo mogelijk een eigen variant aan te dragen, die de ophoging beperkt en toch voldoet aan de gestelde criteria voor duurzaam waterbeheer.

Voorstel bewoners
Het voorstel van de omwonenden om te bouwen op maaiveld heeft volgens Arcadis als resultaat dat de woningen in de zuidwesthoek lager komen te liggen dan het wegdek. Deze variant is gevoelig voor wateroverlast omdat water afstroomt naar het laagste punt. Er moet zonder kruipruimte worden gebouwd en er moet een aanvullende uitwijkmogelijkheid worden gerealiseerd om wateroverlast op particulier terrein te voorkomen. Bovendien dienen enkele percelen bij deze variant enigszins te worden opgehoogd.

Voorstel gemeente
De uitgewerkte variant van de gemeente is voor het plan Haerbroek zelf beoordeeld als een goede optie waarbij wateroverlast beperkt en beheersbaar is. Er wordt zo min mogelijk grondwater onttrokken. De duurzaamheid is minder door de nodige drainages waarvan onderhoud op particulier terrein noodzakelijk is. De nodige ophoging heeft wel impact op de omgeving.

Voorstel Arcadis
Het adviesbureau heeft een geoptimaliseerde variant gepresenteerd waarbij is geprobeerd de ophoging zo klein mogelijk te houden. In deze variant dienen technische voorzieningen te worden getroffen in het rioleringsstelsel. En zal een ophoging plaats moeten vinden op enkele percelen in de zuidwesthoek tot circa 0,5 à 0,6 m. Een keerwand is noodzakelijk. Verder zal het bouwplan enigszins moeten worden aangepast in verband met de bouwhoogtes.

De gemeente Oldenzaal bespreekt de resultaten van het rapport met de omwonenden. Wethouder Welten streeft ernaar om voor 1 juli duidelijkheid te verschaffen.