Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 9 mei

Fryslân, 09-05-2008 * Politieberichten van donderdag 8 mei 07.00 uur t/m vrijdag 9 mei 07.00 uur.

Dokkum: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Aalsumerpoort in de nacht van woensdag op donderdag. Men kwam binnen na het openbreken van de voordeur. Wat er precies weg is, is nog niet bekend, in ieder geval computerapparatuur. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek ingesteld.

Hurdegaryp: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding tussen twee auto's op de Rijksstraatweg behandeld. Een 52-jarige vrouw uit Oentsjerk had niet in de gaten dat het verkeer voor haar in file reed en dat de auto voor haar daarom afremde. Ze botste achter op haar voorgangster, een 46-jarige vrouw uit Eastermar. De vrouw uit Oentsjerk en een passagier uit de andere auto, een 17-jarige meisje uit Eastermar, zijn met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Lemmer: inbraak bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Schouw. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen via een zijraam. Er zijn onder andere verpakt vlees, drank, portemonnees met geld en twee computers gestolen. Een 27-jarige man uit Lemmer deed aangifte.

Oosterwolde/Oudehaske: gewonde door losgeraakte aanhangwagen De politie heeft donderdagmiddag een ongeval op de Molenweg onderzocht waarbij een 6-jarige meisje uit Oosterwolde gewond raakte. Een 50-jarige man uit Oosterwolde reed met een personenauto en een aanhangwagen in de richting van de Brinkstraat. Doordat de aanhangwagen waarschijnlijk niet deugdelijk bevestigd was aan de trekhaak, schoot deze los van het trekkende voertuig. Doordat er geen goede hulpkoppeling was, bleef de aanhangwagen achter de auto hangen. Omdat ook het neuswiel niet goed was opgedraaid, kon de aanhangwagen door rollen. De aanhangwagen schoot het fietspad langs de Molenweg op, waar juist het meisje fietste. Ze werd geraakt door de aanhangwagen en liep een zware verwonding aan haar been op. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Ook op de Rijksweg A7 onder Oudehaske vond een ongeval met een aanhangwagen plaats. Een 40-jarige vrouw uit Scharnegoutum voelde dat de aanhangwagen, een caravan, begon te slingeren. Daarna schoot de caravan los en belandde in de sloot. Gelukkig raakte niemand hier gewond.

Kollum: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft donderdagochtend een snelheidscontrole gehouden binnen de bebouwde kom van Kollum op de Tochmaleane. Van de 712 gecontroleerde voertuigen reden er 85 te snel. De hoogst gemeten snelheid was 74 km/u. Rond het middaguur werd een snelheidscontrole gehouden binnen de bebouwde kom op de Voorweg in Wouterswoude. Hier reden 43 van de 236 passerende bestuurders te snel met als topper 76 km/u. 's Middags ten slotte werd gecontroleerd op de Saatsenwei buiten Anjum. Hier is de maximum snelheid 80 km/u. van de 208 gecontroleerde bestuurder reden er 42 te hard. De snelste registreerde 114 km/u. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal.

Mangum: motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag een ongeval onderzocht op de Hegedyk. Een 32-jarige motorrijder uit Sneek was in het losse grit in een bocht de macht over het stuur verloren en was in de berm tot stilstand gekomen. Hij raakte gewond en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden na achtervolging
De politie heeft donderdagavond in samenwerking met medewerkers van een winkel aan de Nieuwestad een winkeldief aangehouden. De verdachte, een 18-jarige man uit Dokkum, werd betrapt op het moment dat hij het detectiepoortje van de winkel passeerde met gestolen kleding, die hij onder zijn eigen kleding had aangetrokken. De verdachte zette het op een lopen met het personeel van de winkel in de achtervolging. Op de Hovenierstraat kon de verdachte worden achterhaald. In samenwerking met de politie werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Workum: brugspringers verwijderd
De politie heeft donderdagmiddag een groep jongeren uit Workum van 12, 13 en 14 jaar, verwijderd bij de brug aan de Algeraburren. Aanleiding waren klachten over het gevaarlijke gedrag van de jeugd. Ze sprongen van de brug in het water terwijl daar ook scheepvaart is. Ze trokken zich niets aan van het aanspreken door een omstander. Daarop werd de politie gebeld, die de namen noteerden en de jeugd van de brug en het water verwijderde.

Harlingen: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Lanen. Vrijdag rond 05.00 uur ging het alarm af. Er bleek te zijn ingebroken. Met een straatsteen was een ruit ingeslagen en uit de zaak werd een geldkistje met een geldbedrag gestolen. Door de politie wordt vandaag, vrijdag, een buurtonderzoek ingesteld. Een 49-jarige man uit Harlingen deed aangifte.

Leeuwarden: verboden wapenbezit
De politie heeft vrijdagochtend een 25-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Rond 06.00 uur hoorden surveillerende politiemensen op de Grote Hoogstraat het geluid van een stroomstootwapen. Het geluid bleek bij de verdachte vandaan te komen. Tevergeefs probeerde hij het wapen te verbergen. Het wapen werd in beslaggenomen en de verdachte werd aangehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten.