Gemeente Utrecht

Persbericht

9 mei 2008

Burgerinitiatief Noordse Park geagendeerd door raad

De gemeenteraad besloot in zijn vergadering van donderdag 8 mei unaniem om het burgerinitiatief Noordse Park voor advies voor te leggen aan het college van burgemeester en wethouders. De raad neemt op 4 september een inhoudelijk besluit over het burgerinitiatief. Mevrouw A. Koenders-van den Hurk is beëdigd als nieuw raadslid voor de SP. Zij neemt de zetel over van Caroline Sarolea, die eind 2007 de SP-fractie verliet en zich tijdelijk had aangesloten bij de Groep Mossel.

Met de beëdiging van mevrouw A. Koenders-van den Hurk als nieuw raadslid heeft de SP nu drie zetels in de raad en de Groep Mossel twee. Alle leden van de raad heetten hun nieuwe collega welkom.

Burgerinitiatief Noordse park

Het burgerinitiatief Noordse Park is een voorstel van bewoners tot herinrichting van het park. Het Noordse Park ligt aan de rand van Ondiep, begrensd door het spoor en de Vecht. Architecte Mariken van Nimwegen heeft een parkplan gemaakt, mede op basis van de historie van het park, de vroegere moestuin van Utrecht. Doel is een gebruiksvriendelijker park met plek voor recreatie, sport, spel en feesten. Totale kosten van het plan bedragen ruim zes miljoen Euro.

Een amendement van de SP om het voorstel eerder te agenderen in raad en commissie, omdat door het zomerreces de formele behandeltermijn van twaalf weken wordt overschreden, vond geen bijval in de raad en werd weer ingetrokken. De raad vond het, met het oog op een zorgvuldige besluitvorming, belangrijk dat het college voldoende tijd kreeg om een gedegen reactie voor te bereiden. Het burgerinitiatief wordt besproken in de commissie Verkeer en Beheer van 8 juli. De raad neemt dan in de raadsvergadering van 4 september een inhoudelijk besluit over het burgerinitiatief.

Werkzaamheden Majellaknoop

De fractie van Leefbaar Utrecht stelde vragen over de uitspraak van de rechter om, vooruitlopend op de definitieve uitspraak in de bodemprocedure van de Majellaknoop, de gemeente geen toestemming te geven voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Wethouder De Weger legde uit dat naar aanleiding van deze uitspraak de voorbereidende werkzaamheden aan de "by pass" zijn stil gelegd. Naast de voorbereidende werkzaamheden worden echter ook onderhoudswerkzaamheden aan riool en leidingen verricht. In samenspraak met de aannemer is de planning aangepast. Men werkt nu eerst aan de onderhoudswerkzaamheden. De wethouder informeert de raad over de definitieve uitspraak van de rechter over twee weken en de eventuele consequenties.

Bewonersparticipatie de Gagel

Wethouder Bosch beaamde in antwoord op vragen van GroenLinks over het betrekken van bewoners bij inspraak over de plannen voor de Gagel, dat bewoners gedurende het hele traject hun stem over de plannen kunnen uitbrengen. Op de website, www.overvechtdegagelvernieuwt.nl is al een bericht opgenomen over het belang van de stem van de bewoners.

Museumnacht

De VVD wilde van wethouder Van Eijk weten waarom de museumnacht dit jaar niet door gaat en wat de gemeente heeft gedaan om het wel mogelijk te maken. De wethouder legde uit dat het vorig jaar een belangrijk stadspromotie-evenement is geweest, waar 6.000 mensen naar toe zijn geweest. Dit jaar was het programma even ambitieus als vorig jaar, maar pas recent bleek dat de organisatie de financiën niet rond kreeg. De voorbereidingstijd is nu te kort voor een museumnacht in juni. De ambitie om de museumnacht voort te zetten blijft bestaan. De gezamenlijke musea bereiden nu de plannen voor 2009 voor.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

<:http:>www.utrecht.nl/gemeenteraad

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht