Ingezonden persbericht


Alkmaar, 21 april 2008

P E R S B E R I C H T

22e Nederlands Acrobatiekfestival dit jaar met Pinksteren in Alkmaar

Voor het eerst in Alkmaar

Alkmaar is dit jaar de plaats waar het jaarlijkse Nederlands Acrobatiekfestival neerstrijkt. Honderden acrobaten in alle gradaties, van beginner tot professional, slaan hun tenten op in het ovaal van ijsbaan De Meent. Vier dagen, van vrijdag 9 mei tot en met Pinkstermaandag 12 mei, bevolken zij de sportvloeren van De Meent en het Sportpaleis Alkmaar voor hun trainingen, workshops en shows. Het festival wordt al 21 jaar voor en door acrobaten georganiseerd, steeds in een andere plaats, nu voor het eerst in Alkmaar.

Meedoen

Meedoen kan alleen als men zich aanmeldt als deelnemer. Dit kan tevoren via de website http://festival.akrobatiek.nl en aan het begin van het festival aan de inschrijfbalie in De Meent. Ook voor absolute beginners is er plaats, op elk niveau zijn er workshops.

Voor tieners (14-18 jaar) is er een speciaal programma onder professionele begeleiding dat begint op zaterdag en uitmondt in een presentatie op maandag. Enige ervaring in acrobatiek, gymnastiek of turnen is vereist.

Kinderen uit Alkmaar en omgeving (6-13 jaar) kunnen op zaterdagmiddag deelnemen aan het speciale kinderprogramma. Snel aanmelden is geboden, het aantal plaatsen is beperkt.

Voor kleine kinderen van ouders die zelf willen deelnemen aan het festival is er een crèche.

Toeschouwen

Ook voor het Alkmaarse publiek is er (zolang er plaatsen zijn) gelegenheid om shows, workshops en trainingen te bekijken.

Het open podium op zaterdagavond brengt nummers van gevorderde amateurs en, veelal try-outs, van professionals, aaneengesmeed door de, in circus- en variétéwereld bekende performer Linaz uit Zwitserland.

De publieksshow op zondagavond brengt een reeks professionele acts uit o.a. Frankrijk, Zwitserland en Duitsland en wordt gepresenteerd door de goochelaar-acrobaat Woedy Woet uit Amsterdam.

De tijdstippen, locaties en prijzen van de shows staan in het kader bij dit bericht.

Trainingen en workshops zijn ook door het publiek te aanschouwen. De toegang is gratis. Aanmelden bij de inschrijfbalie.

Workshops

De workshops zijn doorgaans zeer talrijk.
De vloer van de sporthal is opgedeeld in vele vakken waarin tegelijkertijd workshops op wisselende niveaus worden gegeven. Vaardigheden worden doorgegeven aan anderen die ze nog niet hebben. Iedereen kan het ene uur leraar zijn en het volgende uur lessen volgen. Of op de vrije vloer met bekenden en onbekenden ervaringen uitwisselen.

Soorten acrobatiek

Het weekend wordt gevuld met workshops, jeugdprojecten, vrije training, een open podium, voorstellingen en demonstraties waarbij acrobatiek centraal staat. De term acrobatiek wordt niet door iedereen hetzelfde uitgelegd. Op het Nederlands Acrobatiekfestival staat de zogenoemde parterre-acrobatiek centraal; posities staand of liggend op de grond (of op sportmatten) zonder toestellen of trapezes te gebruiken. Er worden bouwsels van mensen gevormd, in duo's, trio's of in grotere groepen (zoals voor piramides nodig zijn), sommige als een stilstaande pose, andere met een doorgaande beweging waarbij het bouwsel een reeks wisselende vormen aanneemt. De acrobaten noemen zo'n staand bouwsel truc en de doorbewegende serie. Het is de sport om steeds moeilijkere en spectaculairdere trucs en series aan te leren. Dat vergt training, maar vooral ook goede instructies. In de acrobatiek is het gouden principe dat beheersing van de juiste lichaamshouding en -beweging nodig is om met steeds minder krachtsinspanning trucs en series uit te voeren. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld een tengere vrouw van 55 kilo een man van 70 kilo boven haar hoofd in handstand draagt. Alleen verregaande beheersing van de techniek maakt dit mogelijk. Als regel is de drager (de onder genoemd in acrobatentaal) 5 tot 25 kilo zwaarder dan de boven die gedragen wordt en naar hoge posities wordt gelift.

Naast de parterre-acrobatiek is in Nederland en de buurlanden de acrogym in opkomst. Een sport waarbij gymnastische lichaamssouplesse is vereist en die net als bij turnen topsporters oplevert van vrij jonge leeftijd. De technieken van acrogym hebben de parterre-acrobatiek de laatste jaren enigszins beïnvloed.

Circus- en podiumkunsten

Op de acrobatiekfestivals zijn ook de workshops, demonstraties en voorstellingen van andere disciplines geliefd, zoals dans, turnen, mime, acro-yoga, breakdance en jongleren. Veel acrobaten oriënteren zich hierop om een meer theatrale vorm te geven aan de acrobatiekvoorstellingen die ze maken.

Nederlands Acrobatiekfestival 2008 Alkmaar
vrijdag 9 mei 18.00 uur ­ maandag 12 mei 16.00 uur

Inschrijven en tickets
via website festival.akrobatiek.nl
en aan de centrale balie op het festival:
Sportcomplex De Meent
Terborchlaan 301

Workshops, trainingen, jeugdprogramma (14-18 jr) en kinderprogramma (6-13 jr) Sportcomplex de Meent
en
Sportpaleis Alkmaar
Terborchlaan 200
Kosten
deelname: tot ¤ 85, zie website
Voorstellingen
open podium: zaterdag 20.30 uur, prijs ¤ 5
show: zondag 20.00 uur, prijs ¤ 10


---

Noot voor de redactie /