Ingezonden persbericht


International Jewish Music Festival in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ

Aanstaand weekend is het zover. Het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ zal van 9 t/m 12 mei het decor zijn van het International Jewish Music Festival.

Uit 15 verschillende landen zijn 24 muziekensembles geselecteerd die tijdens een concours de muzikale strijd met elkaar aan zullen gaan. Wereldwijd is het de eerste keer dat zoveel verschillende joodse genres worden vertegenwoordigd tijdens een concours: van klassiek tot pop en via klezmer naar gospel. Neemt u alvast een kijkje op http://www.ijmf.org/NL/Concours.html >> om een indruk te krijgen van de deelnemende artiesten en om de volgorde van de eerste ronde te zien. Op zondagavond 11 mei wordt door onze vakkundige jury bepaald wie ervandoor gaat met de felbegeerde prijzen tijdens de concoursfinale. Mis het niet!

Alvorens u dit spektakel gaat meemaken, kunt u 's middags cultuurshoppen op onze Joodse cultuurmarkt. Allerlei Joodse organisaties verstrekken informatie, verkopen spullen of heerlijke hapjes. Let op: in het programmaboekje (onlangs met NIW en LJG verstuurd) staat een onjuiste datum. De markt vindt plaats op zondag 11 mei en niet op maandag 12 mei.

Heeft u zich al opgegeven voor een workshop op zondagochtend? Er is nog plaats bij 'Joodse gospel'. Een unieke ervaring onder leiding van Sharon Alexander.

Gedurende het hele weekend is er op Foyerdeck 1 een prachtige moderne kunsttentoonstelling van Ida Kleiterp. 'Acequias' is gebaseerd op authentieke systemen van bevloeiingskanalen van over de hele wereld. U kunt ook zelf experimenteren met elementen uit de tentoongestelde installatie. Het thema 'water' sluit prachtig aan op onze aan water grenzende locatie. Ook tijdens de cultuurmarkt is de tentoonstelling te bezichtigen.

Aan de kleinsten onder ons is er uiteraard ook gedacht. In de Klezmerklankspeeltuin kunnen kinderen van 7 tot en met 11 jaar spelen met geluid op muziekmachines, installaties en computers die speciaal voor de Klezmerklankspeeltuin zijn ontwikkeld. Alles kan, want in de Klezmerklankspeeltuin is iedereen componist.

Overdag op 12 mei geven de Amerikaanse supersterren The Klezmatics een openbare masterclass voor een selecte groep musici uit het concours en als klap op de vuurpijl en om het evenement groots af te sluiten is er op maandag 12 mei om 20.30 uur een niet te missen slotconcert van de Grammy Award winnaars, The Klezmatics!

Actuele informatie vindt u op http://www.ijmf.org>>

Ken Gould
directeur