Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 9 mei 2008

Polen wil hart van overleden paus als reliek bemachtigen Museum Catharijneconvent bezit grote collectie relieken: van schedelfragment tot arm

Veel Polen hopen dat het hart van de in 2005 overleden paus Johannes Paulus II na zijn zaligverklaring een plaats in hun land zal krijgen. De kans is groot dat de huidige paus inderdaad toestemming zal geven om zogeheten relikwieën naar Polen te laten sturen. De zaligverklaring van Johannes Paulus II wordt binnen een jaar verwacht.

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een groot aantal relieken, reliekhouders en zelfs reliek-knutselsets in zijn collectie. Relieken of relikwieën - zoals ze ook worden genoemd - kunnen kleine fragmenten van een schedel, stukjes bot, een lichaamsdeel maar ook stukjes stof zijn. Het gaat erom dat de objecten ooit in aanraking zijn geweest met de heilige.

Reliekenjacht
De 'jacht' op relieken van overleden heiligen is van alle tijden. Omdat heiligen de kracht van God in zich hadden vormden relieken een schakel tussen hemel en aarde en werd elk klein schilfertje of botje beschouwd als een kostbaarheid die zorgvuldig bewaard moest worden. De overblijfselen werden opgeborgen in speciaal ontworpen reliekhouders, die soms de vorm kregen van het lichaamsdeel dat erin werd bewaard.

Opengeklapte schedel
Zo heeft het museum een kostbare houder in de vorm van een arm, waarin zich een deel van de rechterarm van Franciscus Xaverius zou bevinden, is er een houder in de vorm van een rib en zelfs een reliekhouder in de vorm van een houten buste waarvan de schedel kan worden opengeklapt. Ook zijn er tientallen reliekmedaillons te bewonderen die -door de schilfertjes en brokjes van overleden heiligen die ze bevatten- de drager ervan zouden helpen of beschermen.

Overblijfselen verspreid
Parochies uit heel Polen hebben het aartsbisdom inmiddels benaderd met de vraag of zij een deel van het lichaam van de overleden paus na zijn zaligverklaring mogen hebben. Ook vroeger was het gebruikelijk dat de overblijfselen van een heilige verspreid werden over verschillende 'belangstellenden'. Krakow wil graag het hart van de overleden paus, omdat Wojtyla daar voor zijn verkiezing tot paus in 1978, aartsbisschop was. De relieken bevinden zich in de vaste opstelling van Museum Catharijneconvent, dat beide Pinksterdagen geopend is van 11.00 - 17.00 uur.

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
030 231 38 35
www.catharijneconvent.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -