Socialistische Partij Rotterdam

SP motie steekt stokje voor koude sloop Bloemfonteinbuurt Rotterdam

09-05-2008 * De deelraad Feijenoord stemde gisteren unaniem voor een motie van SP-er George Verhaegen om geen onttrekkingsvergunning te verlenen aan Vestia voor de sloop van een kleine 300 woningen in de Afrikaanderwijk. Dagelijks bestuurder Gülami Yesildal (PvdA) moet eerst zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen in de wijk. Bovendien krijgt hij van de deelraad de opdracht om te zorgen voor beter overleg tussen Vestia en huurders in de Bloemfonteinbuurt.

De sloop van de huizenblokken in de Joubertstraat, Bloemfonteinstraat, Cronjéstraat, Brede Hilledijk en de Bothastraat werd anderhalf jaar geleden door Vestia aangekondigd. Daarmee brak de corporatie met het oorspronkelijke plan om de woningen opnieuw te renoveren. Volgens Vestia is er sprake van een groot probleem met de fundering van een belangrijk deel van de woningen.

Een onderzoek naar de wensen van de bewoners wees uit dat die in overgrote meerderheid in de Afrikaanderwijk en in een voor hen betaalbare woning wil blijven wonen. Verhuizen naar een ander deel van de stad vinden de Bloemfonteiners geen optie.

Volgens Verhaegen zit daar het grote probleem. Net als in de rest van de stad wordt in de Afrikaanderwijk vooral duur en middelduur gebouwd en met de sloop van de Bloemfonteinbuurt zou een nog groter tekort ontstaan aan betaalbare woningen. Verhaegen: "Een deel van de huurders zal dan niet kunnen terugkeren in de eigen wijk, en dat vinden wij niet acceptabel. Gelukkig was de voltallige deelraad dat met de SP eens."

De SP motie is een mooie steun in de rug van de bewonerscommissie Bloemfontein.