KNHS


Tijdfoutje bezorgt Nederland kater
9 mei 2008
Opium VS

Vijfde plaats in Samsung Super League

LA BAULE (KNHS) - In de openingswedstrijd van de Samsung Super League in het Franse La Baule had Nederland na een ijzersterk gereden tweede manche alle kans op een tweede plaats. Het tijdfoutje dat Marc Houtzager met Opium VS in de eerste ronde had opgelopen deed Nederland echter als vijfde eindigen. Toch was Marc, gerekend over beide omlopen, met Opium VS de beste ruiter van het Oranje kwartet. De USA, Ierland en Zwitserland eindigden allemaal als tweede op twintig strafpunten, achter winnaar België. Nederland eindigde samen met Frankrijk op een gedeelde vijfde plek met 21 strafpunten.

Het was een vreemde wedstrijd, die op voorhand niet bovenmatig zwaar gebouwd leek te zijn. Toch bedroog de schijn, want uiteindelijk konden maar 15 foutloze combinaties genoteerd worden in de 72 verreden ritten. Alleen De Belgische ruiter Ludo Philippaerts en de Fransman Michel Robert wisten een dubbele foutloze ronde te noteren. Het venijn zat hem vooral in de lange lijn van de vierde naar de vijfde hindernis. Die lijn voerde langs de uitgang naar een hoge steilsprong, die heel eenzaam en fragiel oprees in de grote piste. Tel daarbij nog eens op dat daarna de altijd weer brede sloot van La Baule kwam, die ook op de ruiters een psychologische uitwerking heeft. Nederland presteerde in de eerste manche ronduit teleurstellend. Angelique Hoorn (Wanneperveen) noteerde een fout op de allerlaatste hindernis met Blauwendraad's O'Brien, die tot dat moment perfecte sprongen had laten zien. De tweede starter, Vincent Voorn (Dinteloord) faalde met Audi's Apapillon Armanie en verliet de piste met drie springfouten. Marc Houtzager (Rouveen) reed niet bijster handig naar de driesprong. In de wending daar naartoe nam hij de bocht te ruim, waardoor hij niet alleen een strafpunt voor het overschrijden van de tijd kreeg. Ook liet hij zijn hengst Opium VS net iets te ver onder de insprong van de driesprong lopen, waardoor er ook nog een foutje ontstond. Gerco Schröder (Tubbergen) liet als laatste starter van het Oranje kwartet samen met Eurocommerce Berlin een bijna perfecte rit zien. Maar het fenomenale springmechanisme van de hengst haperde even op de tweede hindernis, die licht werd beroerd en prompt viel. In de tweede manche moest Schröder als laatste starter foutloos blijven om Nederland als tweede in de strijd te laten eindigen. Nu vielen er twee balken, maar Gerco kon zich daar niet echt aan storen. "Dit was de tweede buitenwedstrijd voor de hengst, na een lange rustperiode. Die fout in de eerste ronde was jammer, maar in de tweede merkte ik dat de pure kracht er nog net niet is. Dat geeft niet, dat komt wel. Voor de rest heb ik een heel goed gevoel, dus op naar Sankt Gallen", aldus Schröder. In die tweede manche leverde Houtzager een puik stukje werk door zijn hengst Opium VS foutloos over het parcours te laten gaan. "Ik heb altijd een zeer goed gevoel over dit paard gehad en dat werd nu weer bevestigd. Deze rit is net wat ik nodig heb. Niet alleen omdat we foutloos waren, maar ook vanwege de wijze waarop we foutloos bleven", aldus Houtzager.
Vincent Voorn, die in de tweede ronde zich met één balkje aan de benen revancheerde voor zijn rit in de eerste manche, liep toch te balen. "Ik kreeg op de steilsprong best een zware fout en daar heb ik in die gehele eerste verder rit last van gehad. Daarbij kwam ook nog eens dat ik catastrofaal de laatste lijn inreed. Dat mag niet gebeuren op dit niveau. In de tweede manche ging het beter, maar we moeten nog sterker worden", aldus Voorn. Angelique Hoorn was een beetje triest. "Die fout op de allerlaatste paal van de allerlaatste hindernis in de eerste manche had O'Brien niet verdiend. De hengst heeft heel goed zijn best gedaan. De fout in de tweede ronde was mijn eigen fout", aldus de amzone.

Nederland dus vijfde, maar bondscoach Rob Ehrens bleef onverbeterlijk optimistisch. "Laten we eerlijk zijn. We missen op een haar na de tweede plaats in de eindstand en worden vijfde. Maar ik kijk hoe de paarden op de eerste zware openingswedstrijd van het seizoen springen en dan knijp ik mijn handen van tevredenheid stijf dicht".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Samsung Super League La Baule:


1) België - 12 = 10 SSL punten

2) Zwitserland - 20 = 5,33 SSL punten
2) Ierland - 20 = 5,33 SSL punten
2) USA - 20 - = 5,33 SSL punten
5) Nederland - 21 = 3 SSL punten

- Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 4 + 4
- Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - (12) + 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 5 + 0
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Berlin - 4 + (8) 5) Frankrijk - 21 (wild card/geen SSL punten)
7) Groot-Brittannië - 23 = 2 SSL punten
8) Duitsland - 28 = 1 SSL punt
9) Zweden - 32 = ½ SSL punt

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Vandaag vrijdag 9 mei is er in het Sportjournaal (Ned 3) van 22.30 - 23.00 uur een korte samenvatting (terugblik) van de Samsung Super League in La Baule.

Foto Marc Houtzager met Opium VS door Jacob Melissen - www.melissen.net