Ingezonden persbericht


18 november 2007

Internationaal Joodse Muziek Festival te Amsterdam: volledig vernieuwd!

Van 9 tot en met 12 mei 2008 zal in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ het Internationaal Joodse Muziek Festival in zijn nieuwe opzet gehouden worden. Het geheel vernieuwde festival zal twee belangrijke onderdelen kennen: een driedaags Concours Joodse Muziek, en een slotconcert met de Grammy Award-winnaars The Klezmatics.

Nieuw Concours
Er zullen optredens plaatsvinden van musici en ensembles die een internationale carrière in Joodse Muziek voor ogen hebben. Dit houdt zowel volks- en popmuziek in, als klezmer, klassieke en liturgische muziek, alsmede werken van Joodse componisten met duidelijk herkenbare Joodse elementen. Joodse en niet-Joodse deelnemers uit alle landen zijn welkom, mits 16 jaar of ouder. Vanaf nu zijn registratieformulieren & meer informatie online beschikbaar op www.ijmf.org.

Liefhebbers van Joodse Muziek hebben zich inmiddels afgevraagd waar hun festival blijft. De afgelopen 13 jaar bracht het Joodse Muziek Festival, gewoonlijk in november, de allerbeste Joodse muziek. Duizenden bezoekers bezochten de concertseries in Cristofori te Amsterdam. Door de verkoop echter van Cristofori moest uitgekeken worden naar een nieuwe festivallocatie. Dit was voor het festivalbestuur mede aanleiding om ook het festival geheel opnieuw op te zetten.

Nieuwe Formule = Nieuwe Kansen
De nieuwe festivaldirecteur Ken Gould: 'We hebben de opzet van het festival kritisch geëvalueerd. Ons doel was en blijft: de beste Joodse muziek, in al haar diversiteit, naar Amsterdam te brengen. De enorme rijkdom aan Joodse muziekgroepen is iets wat we nooit volledig in beeld zouden kunnen brengen met de oude formule. Daarnaast zijn er opkomende groepen die beslist onze aandacht verdienen. Dit concours geeft ons publiek een nooit eerder vertoonde variatie van groepen om te bewonderen en tegelijkertijd te erkennen voor hun moed en creativiteit.'

Voor de eerste keer ter wereld zal een jury van internationale experts op het gebied van Joodse Muziek die optredens beoordelen. De jury zal bestaan uit internationaal erkende autoriteiten op het gebied van Joodse muziek en uit de muziekindustrie, waaronder Peter van der Heijden (Universal Music) en Frank London (The Klezmatics). De deelnemers aan het concours strijden niet alleen om prijzengeld, maar ook om een professioneel cd-opnamecontract. Die prijs alleen al is een extra stimulans, niet alleen voor de amateurs, maar ook voor de doorgewinterde bands en ensembles.

Nieuwe Locatie & Vernieuwende Muziek
De nieuwe locatie Muziekgebouw aan 't IJ zal óók een grote verandering betekenen. 'Cristofori gaf het festival een intieme locatie aan een Amsterdamse gracht. Het Muziekgebouw geeft ons zowel de intimiteit als de grandeur die dit unieke concours verdient. In de 100 zitplaatsen tellende BAM-zaal zullen de eerste ronden van het concours gehouden worden. De 725 plaatsen tellende Grote Zaal is het decor van de finale. Wij hebben niet kunnen dromen van een beter thuis voor het festival.'

Het festival sluit groots af op maandagavond 12 mei (tweede Pinksterdag) in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ waar The Klezmatics hun eerste concert in Nederland sinds 5 jaar geven. Deze Grammy Award-winnaar werd opgericht in New York in 1986. Zij hebben Klezmermuziek nieuw leven ingeblazen en vernieuwd met Joodse, Oosterse en Westerse tradities. The Klezmatics combineren thema's als sociale rechten en antifundamentalisme met eclectische muzikale invloeden uit de Gospel, punk, Arabische, Afrikaanse en balkanritmes. Het is aanstekelijke, swingende, bezinnende en tot extase voerende muziek.

///////////////////////

Contact:
Internationaal Joodse Muziek Festival
Ken Gould, Director
Zoomstraat 43-2
1078 XH Amsterdam, Netherlands
t: 020 689 8267
m: 06 4018 9977
e: info@ijmf.org
internet: www.ijmf.org



Ken Gould
Director, International Jewish Music Festival
Zoomstraat 43-2, 1078 XH Amsterdam, The Netherlands
Telephone: +31 20 689 8267
Mobile: +31 6 4018 9977

International Jewish Music Festival 2008
9-11 May 2008: The Competition
12 May 2008: The Concert (The Klezmatics)
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam