Ingezonden persbericht

Persbericht, 18 februari 2007

Internationaal Joodse Muziek Concours - de wereld komt bij elkaar

Van 9 tot en met 11 mei 2008 zal in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ het een driedaags concours van Joodse muziek houden.

Voor wie?
Musici en ensembles die een internationale carrière in Joodse Muziek ambiëren mogen inschrijven. Dit kan zowel volks- en popmuziek, als klezmer, klassieke en liturgische muziek zijn. Joodse en niet-Joodse deelnemers uit alle landen zijn welkom, mits 16 jaar of ouder. Registratieformulieren & meer informatie is online beschikbaar op www.ijmf.org. Inschrijven kan tot 1 maart 2008. Vele inzendingen zijn al binnen vanuit Engeland, Israël, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, als uit Nederland.

Waarom?
Het concours is een belangrijk onderdeel van een festival. Festivaldirecteur Ken Gould: "Ons doel is om de beste Joodse muziek, in al haar diversiteit, naar Amsterdam te brengen. De enorme rijkdom aan Joodse muziekgroepen is iets wat we nooit volledig in beeld zouden kunnen brengen zonder de concoursformule want iedereen - ook die we niet kennen - kan inschrijven. Dit concours geeft ons publiek een nooit eerder vertoonde variatie van groepen en ze kunnen die bewonderen en tegelijkertijd belonen voor hun moed en creativiteit."

Wie kiest de winnaars?
Voor de eerste keer ter wereld zal een jury van internationale experts op het gebied van Joodse Muziek die optredens beoordelen. De jury zal bestaan uit internationaal erkende autoriteiten op het gebied van Joodse muziek en uit de muziekindustrie, waaronder Peter van der Heijden (senior producer van Universal Music) Frank London (trompettist van The Klezmatics) en Shura Lipovsky (wereldbekende Jiddisjzangeres). Ook het publiek zal een winnaar mogen kiezen voor een van de prijzen.

Wat zijn de prijzen?
De deelnemers aan het concours strijden niet alleen om prijzengeld, maar ook om een professioneel cd-opnamecontract met Universal Records. Die prijs alleen al is een extra stimulans, niet alleen voor de amateurs, maar ook voor de doorgewinterde bands en ensembles.

Waar?
Het nieuwe Muziekgebouw aan 't IJ is de perfecte setting voor dit concours. In de intieme 100 zitplaatsen tellende BAM-zaal zullen de eerste ronden van het concours gehouden worden. De 725 plaatsen tellende Grote Zaal is het decor van de finale. Directeur Gould: "Wij hebben niet kunnen dromen van een beter thuis voor het festival."

Wat meer?
Het concours is onderdeel van een groots festival, met o.a. workshops Jiddisj zang en Joodse gospel, een masterclass klezmermuziek, een uitgebreid kinderprogramma in de Kinderspeeltuin, een informatiemarkt voor Joodse cultuurorganisaties, en een prachtige kunstinstallatie. En 'last but not least' sluit het festival groots af op maandagavond 12 mei (tweede Pinksterdag) in de Grote Zaal waar Grammy Award-winnaar The Klezmatics hun eerste concert in Nederland sinds 5 jaar geven.

Kijk op www.ijmf.org voor meer informatie!

///////////////////////