Ingezonden persbericht

Pinksteren 9 t/m 12 mei

Abdijplein, Middelburg

Entree per avond: 17,50/20/22,50 euro / Passepartout voor 3 avonden: 35,50 euro / Geen donateurskortingen

International Jazzfestival Middelburg

met o.a. E.S.T., Archie Shepp, Maceo Parker, Bobby Prevites 'New Bump', Eric Vloeimans 'Gatecrash' en Rita Reys

"Jazz ain't dead, it just smells funny", zo luidde de plastische one-liner van wijlen Frank Zappa, waarmee de toenmalige jazz dodelijk afgeserveerd werd. Zappa was niet de enige die de indruk had dat de jazz in de jaren zestig op een dood spoor zat, na ruim drie decennia van vernieuwingsdrang, zeg van Duke Ellington tot John Coltrane. Daarna leek het echter wat de jazz betreft een gelopen race, voltooid verleden tijd.

Hoe fout kan men zijn ! In de jaren negentig schopte een jongere generatie de nodige heilige huisjes omver en plotsklaps bleek jazz springlevend en niet langer onwelriekend: jazz mocht weer melodieus zijn, zelfs "mooi", en moest onder alle omstandigheden swing hebben en uiteraard improvisatie. Deze nieuwe jazz wordt vooral gerepresenteerd door E.S.T., maar ook door Bobby Previte, Eric Vloeimans en Panchito. Teveel jazzliefhebbers lijken deze 'stille' revolutie gemist te hebben en kunnen met deze tweede editie van het International Jazzfestival Middelburg een even noodzakelijke als aangename inhaalslag maken.

Dat het het Middelburgse jazz-festival, los van deze voorkeur voor nieuwe jazz, niet aan historisch besef ontbreekt, moge de programmering duidelijk maken van Archie Shepp en Maceo Parker.

Wat moet er nog gezegd worden van de rest van de programmering, muziek op straten, pleinen, kerken en in café's ? Teveel om op te noemen, vandaar dat er ook een speciaal magazine uitgebracht wordt.

Voor dit boekje volstaan we met de belangrijkste acts in vogelvlucht:

Pinksterzaterdag 10 mei

19.30-20.45 uur

-Bobby Previte's "New Bump", feat. Ellery Eskelin (tenorsax) en Bill Ware (vibrafoon)

21.45-23.15 uur

- Archie Shepp Quartet

Pinksterzondag 11 mei

19.30-20.45 uur

- Panchito o.l.v. André van Berlo (gitaar)

21.45-23.15 uur

- E.S.T. oftewel het Esbjörn Svensson Trio

Pinkstermaandag 12 mei

14.00-15.15 uur

- Eric Vloeimans Gatecrash, feat. Jeroen van Vliet (keyboards)

16.15-17.30 uur

- Maceo Parker



Ingezonden persbericht