Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Milieudefensie Magazine publiceert artikel over deal IUCN en Shell

Onrust onder milieuorganisaties over samenwerking IUCN met oliegigant

Amsterdam, 8 mei 2008 -- Er is onrust ontstaan onder milieuorganisaties die aangesloten zijn bij natuurbeschermingskoepel IUCN over een samenwerkingsovereenkomst van de koepel met oliegigant Shell. Milieudefensie Magazine, het journalistiek onafhankelijke opinieblad van Vereniging Milieudefensie, publiceert vrijdag 9 mei een artikel met de details over de samenwerkings-overeenkomst die het Zwitserse hoofdkantoor van IUCN in oktober sloot met Shell.

IUCN, de internationale koepelorganisatie die onder andere jaarlijks de Rode Lijst van bedreigde diersoorten samenstelt, heeft wereldwijd staten en milieuclubs als lid, waaronder een aantal organisaties die campagne voeren tegen Shell. Een aantal van hen stellen in het magazine dat de overeenkomst, die Shell inzage geeft in interne IUCN-communicatie, nu al problemen veroorzaakt. Ook zijn zij ontevreden over de besluitvorming. Wetenschappers die voor IUCN in door Shell vervuilde gebieden werken, hebben Milieudefensie Magazine laten weten bezorgd te zijn voor hun veiligheid.

De Nederlandse afdeling van IUCN, waar Stichting Natuur en Milieu, het Wereld Natuurfonds en Friends of the Earth International lid van zijn, heeft het hoofdkantoor laten weten geen uitvoering aan het akkoord te geven. Vereniging Milieudefensie, die zelf geen direct lid is van IUCN, laat weten zich zorgen te maken om de ontwikkelingen, en het overleg tussen Friends of the Earth en IUCN af te wachten.

Het gehele artikel is te lezen in het meinummer van Milieudefensie Magazine dat morgen verschijnt en nu al te vinden is op de website: www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine



Vereniging Milieudefensie