Time : 16:14:06
Date : 09 May 2008
Sender Name: VVI

VVI-standpunt inzake standpunt kernkabinet over numerus clausus

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) verneemt dat het kernkabinet een voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx inzake de numerus clausus van artsen, heeft goedgekeurd. De minister wil de quota optrekken. Daarnaast zouden de kandidaat-artsen die momenteel overtollig zijn, allemaal toegang krijgen tot het beroep zodra ze hun diploma op zak hebben.

Ten opzichte van de afgesproken quota zijn zo'n 500 Vlaamse studenten, en zo'n 700 Franstalige studenten in overtal. Door de beslissing van het kernkabinet worden dus vooral Franstalige studenten bevoordeeld.

Bovendien stelt het VVI vast dat er toch selectieve schaarste optreedt van bepaalde artsen-specialisten in de ziekenhuizen: endocrinologen, geriaters, (kinder)psychiaters, pediaters ... Het VVI is van oordeel dat deze selectieve schaarste in de eerste plaats te wijten is aan het onrechtvaardige verloningsbeleid voor artsen. De technische prestaties binnen de nomenclatuur worden in verhouding overgewaardeerd, en dit ten nadele van de zo belangrijke intellectuele acten en de vele taken die verband houden met een multidisciplinair zorgproces waarvoor blijkbaar geen middelen worden vrijgemaakt. Dit heeft grote inkomensverschillen tot gevolg, en verklaart de schaarste in de onderbetaalde specialismen die weinig techische prestaties kunnen aanrekenen.
Deze onjuiste verdeling van inkomens is het resultaat van onderhandelingen tussen mutualiteiten en artsen.

Het VVI vraagt opnieuw dat deze ongelijkheid wordt weggewerkt, door een zogenaamde "herijking" van de nomenclatuur. Bovendien moeten de ziekenhuizen in dit debat betrokken worden.

Gezien de Europese regels in verband met het vrije verkeer van artsen, vraagt het VVI zich af of numerus clausus wel een gepast instrument is om het aantal artsen te regelen.