Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS steunt plan staatssecretaris tweede correctie examens.

Amsterdam- 9 mei 2008. Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) steunt staatssecretaris Van Bijsterveldt in haar voornemen om de betrouwbaarheid van de tweede correctie van examens te vergroten. Eind mei zal er een voorstel worden besproken om examens onafhankelijk van elkaar te laten worden nagekeken. Op dit moment kijkt eerst een leraar van de eigen school het examen na, en controleert een leraar van een andere school of het nakijkwerk juist is verricht. Met deze pilot zouden de examens onafhankelijk van elkaar door twee leraren worden nagekeken. Dit zou de betrouwbaarheid van de examens vergroten omdat een leraar hiermee gedwongen word om het werk daadwerkelijk na te kijken zonder dat hij of zij beinvloed word door eerder werk van een andere leraar.

'Betrouwbare cijfers zijn altijd belangrijk, maar bij de eindexamens zijn ze zelfs cruciuaal. Een paar fouten in de correctie kunnen het verschil maken tussen slagen of zakken, of bijvoorbeeld aangenomen of afgewezen worden voor vervolgstudies in het buitenland': aldus Sywert van Lienden, voorzitter van het LAKS. Daarnaast is het volgens het LAKS belangrijk dat de eindexamen betrouwbaar zijn.

Op dit moment krijgt het LAKS jaarlijks enkele tientallen klachten binnen van examenkandidaten die examens hebben die, ondanks de tweede correctie, onjuist zijn nagekeken. Voor scholieren is het moeilijk om dit aan te kaarten. Vanochtend heeft ook een bericht gestaan in het Nederlands Dagblad waarin docenten aangeven onzorgvuldig na te kijken vanwege onderbetaling en werkdruk.

Bekeken zal moeten worden of het voorstel niet te veel bureaucratie met zich meebrengt. De werkdruk van docenten is al hoog en dient niet verder op te lopen. Het LAKS denkt dat binnen het huidige voorstel de werkdruk niet verhoogt zal worden omdat leraren in principe altijd al examens hadden moeten nakijken, maar dit in sommige gevallen niet doen. Dit mag dan ook niet als argument voor verhoging van de werkdruk gelden.

Als alternatief en/of aanvulling op het voorgestelde plan zou er volgens het LAKS ook gekeken kunnen worden naar de klachtenregelingen voor onjuist nagekeken examens. Op dit moment is het erg moeilijk voor scholieren om gemaakte examens in te zien en correcties op het foutief nagekeken werk aan te vragen. Liever heeft het LAKS echter voorzorgsmaatregelen zodat scholieren juist nagekeken examens hebben.