Stadsdeel Amsterdam Centrum


Open Ateliers Jordaan op 10, 11 en 12 mei

24 april 2008

Tijdens het Pinksterweekeinde vindt in Amsterdam voor de elfde keer de tweejaarlijkse manifestatie Open Ateliers Jordaan plaats. Dit jaar zullen 70 beeldende kunstenaars en kunstenaarscollectieven hun ateliers openstellen. Open Ateliers Jordaan werkt samen met diverse andere instellingen, waaronder de Fatih Moskee.

Op de Centrale Expositie is van alle 70 kunstenaars één werk aanwezig. Hier is ook een plattegrond van de kunstroute verkrijgbaar, waarop alle ateliers te vinden zijn. Elk atelier is herkenbaar aan een blauwe vlag en is tijdens de drie dagen toegankelijk van 12 - 18 uur.

Het adres van de Centrale Expositie: Dancestreet, Eerste Rozendwarsstraat 10, Amsterdam. Alles over de route, het programma en deelnemende kunstenaars vindt u op de website Open Ateliers Jordaan.

Samenwerking met culturele instellingen

* Fatih Moskee
In principe is het verboden om afbeeldingen in een moskee tentoon te stellen. Toch wil de Fatih Moskee aan de Rozengracht in het kader van de interculturele samenwerking tijdens de Open Ateliers Jordaan, abstracte werken en landschappen exposeren van deelnemers van die atelierroute, in de ruimten die om de gebedsruimte liggen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. Bovendien worden in de moskee performances uitgevoerd en discussiebijeenkomsten gehouden. Curator van deze unieke tentoonstelling is Simon Ferdinando, die eerder de baanbrekende expositie 'Migrating Identity' organiseerde.


* Nooit te oud voor kunst!
Op zeven locaties zijn er programma's om ouderen te enthousiasmeren voor de kunst van de Open Ateliers Jordaan. Dit betreft bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijke route en het instellen van een kunstaankoopcommissie speciaal voor ouderen.


* Nat & Droog in het Het Marnix
In Het Marnix zal vanuit diverse kunstdisciplines door kunstenaars van de Open Ateliers Jordaan het thema 'nat & droog' verbeeld worden. Als begeleiding van deze expositie kan men 'de stem van het water' horen stromen; een intense zintuiglijke ervaring.


* Rietveld Academie
Van een tiental jonge studenten van de Rietveld Academie zal kunst te zien zijn in ateliers van Jordaan kunstenaars die verwant werk maken.


* Stedelijk Museum Buro Amsterdam
Het SMBA zal zijn medewerking verlenen aan de Open Ateliers Jordaan en is gedurende deze drie dagen ook geopend.


* Jordaanmuseum
De Stichting Jordaanmuseum maakt met een eigen tentoonstelling in 2008 voor het eerst deel uit van Open Ateliers Jordaan. Het thema van de tentoonstelling is Portretten in de Jordaan.


* Kunstuitwisselingsproject met Roemenië
Ten slotte ondersteunen de Open Ateliers Jordaan, de Mora Gallery en SOOJ het 'social art' project 'Transparent', dat een uitwisseling is tussen kunstenaars uit Amsterdam en Boekarest, die workshops geven ( in SOOJ in de Tichelstraat) aan bewoners van zorg-, woon- en activiteitencentra.

Bereikbaarheid
De Jordaan is op loopafstand van Amsterdam C.S. en bovendien per openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. De trams 13, 14 en 17 rijden via de Rozengracht door de Jordaan, evenals de bussen 21, 142, 170 en 172. Aan de noordkant rijden de bussen 18 en 22, aan de westkant via de Marnixstraat trams 3 en 10 en aan de zuidkant gaan de tram 1, 2 en 5 door de Leidsestraat. Daarnaast zijn er ook nog de Stop & Go busjes die u op elke gewenste plaats op de Prinsengracht afzetten. Voor meer opties openbaar vervoer; zie www.jordaaninfo.nl of www.gvb.nl.