Gemeente Veenendaal


Veenendaal fietst voor betere luchtkwaliteit

`Met belgerinkel naar de winkel'
Op zaterdag 10 mei geeft wethouder Pilon van Milieu het startschot voor de campagne `Met belgerinkel naar de winkel'. Deze actie is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en IVN Consulentschap Utrecht en stimuleert inwoners op de fiets hun boodschappen te doen. Met de actie dragen zowel inwoners van Veenendaal als de ruim 60 deelnemende winkeliers bij aan een betere luchtkwaliteit, klimaat en leefbaarheid.

Fiets en je wint altijd!

Tijdens de campagne, die loopt van 10 mei tot en met 28 juni, kunnen inwoners van Veenendaal bij de deelnemende winkeliers een campagnespaarkaart halen. Als zij vervolgens bij een van die winkeliers op de fiets boodschappen doen, ontvangen ze hierop een stempel. Uit alle ingeleverde volle spaarkaarten worden prijswinnaars van fietsprijzen getrokken.

Bovendien biedt de actie het winkelend publiek de gelegenheid om tips te geven voor het fietsklimaat in Veenendaal. Veenendaal was in 2000 fietsstad van Nederland en dingt in 2008 opnieuw mee naar die titel. Alle tips zijn dus welkom.

De deelnemende winkeliers staan vermeld op de pagina 'met belgerinkel naar de winkel' op deze site en op www.belgerinkel.nl. Voor de deelnemers aan de actie zijn prachtige prijzen te winnen, zoals twee fietsen en een aanhangbak, beschikbaar gesteld door Fietswereld Dirk Methorst.

Samen werken aan Veense luchtkwaliteit

Veenendaal is al langer actief als het gaat om verbeteren van de luchtkwaliteit. Initiatieven als het gebruik van deelauto's en vertoning van de dvd van Al Gore op scholen zijn al een mooi voorbeeld van vergroten van het milieubewustzijn. Met `Belgerinkel' doet wethouder Pilon rechtstreeks een beroep op de winkeliers en de bewoners om ook een steentje bij te dragen aan een schone lucht.

`Belgerinkel' is een landelijke campagne en is vorig jaar voor het eerst in Nederland uitgevoerd. Toen deden er 4 gemeenten mee, dit jaar hebben zich al 16 gemeenten aangemeld.

Programma

Op zaterdag 10 mei om 11.00 uur opent wethouder Pilon op toepasselijke wijze de actie `Belgerinkel' in winkelcentrum Ellekoot. Op een gekke fiets gaat hij proberen om zo snel mogelijk een stempelkaart vol te krijgen. Om 12.00 uur luidt hij de feestelijkheden in op het plein van winkelcentrum Ronde Erf door 1 minuut gratis te gaan winkelen bij Super de Boer. De hopelijk goed gevulde winkelkar wordt later verloot onder de deelnemers.
In beide winkelcentra zijn van 11.00 tot 14.00 uur diverse ludieke activiteiten, zoals fietsen op gekke tweewielers en een clown.