Politie Kennemerland

Politie Kennemerland treedt streng op tijdens 'Luilak'

Regio, 06-05-2008

Net als vorig jaar zal de politie Kennemerland streng optreden tijdens de jaarlijkse viering van 'Luilak', in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 mei. Hierin wordt nauw samengewerkt met Bureau HALT. Dit naar aanleiding van de ervaring van voorgaande jaren waarin jongeren op sommige plekken in de regio woningen, voertuigen en andere zaken besmeurden en soms vernielden.

Ook dit jaar houdt de politie actief toezicht tijdens deze nacht, misdragingen worden uiteraard niet getolereerd. Bij vernielingen dan wel baldadigheden worden verdachten direct aangehouden. Als politiemensen tijdens 'Luilak' iemand betrappen die iets heeft besmeurd, dan wordt de dader aangehouden voor vernieling en overgebracht naar een politiebureau. Daar wordt proces-verbaal opgemaakt en wordt de schade op de vernieler verhaald. Minderjarigen worden meteen doorverwezen naar bureau Halt voor een taakstraf. De jongere in kwestie wordt diezelfde dag nog opgeroepen door Bureau HALT voor het uitvoeren van de taakstraf. Bij het niet of onvoldoende uitvoeren van de taakstraf wordt het proces-verbaal opgestuurd naar de Officier van Justitie, die naar een passende strafmaat zal kijken.

In enkele gemeenten (Heemskerk, Beverwijk, Uitgeest, Bennebroek en Haarlemmermeer) is het zelfs verboden tussen vrijdagavond 9 mei 22.00 uur en zaterdagochtend 10 mei 07.00 uur goederen bij zich te hebben die gebruikt kunnen worden om zaken te besmeuren (boter, zeep, stroop, meel, eieren, mayonaise, lijm etc.). Als mensen, met name jongeren, ook maar iets bij zich hebben dan worden die spullen in beslag genomen, wordt direct proces-verbaal opgemaakt en wordt de betrokkene doorverwezen naar Bureau HALT voor een taakstraf.