KNGF Geleidehonden en Eukanuba verrassen moeders van geleidehondenpups

07/05/2008 14:44

KNGF Geleidehonden

Persbericht
MOEDERHONDEN VERWEND NA ZWARE KLUIF
KNGF Geleidehonden en Eukanuba verrassen moeders van geleidehondenpups

Amstelveen, 7 mei 2008 - Aanstaande zondag, Moederdag, worden weer talloze moeders verwend. Ook de moederhonden van KNGF Geleidehonden krijgen een mooi cadeau. En terecht: deze honden staan aan de basis van de opleiding van menig blindengeleidehond. Onze 35 moederhonden zorgen het hele jaar door voor talentvolle pups. Er moeten immers doorlopend nieuwe geleidehonden worden geboren en opgeleid. Een niet geringe, maar prachtige taak die veel toewijding vraagt. Hondenvoederfabrikant Eukanuba, sponsor van de geleidehondenschool, verrast de hondenmoeders deze week met een goed gevulde beautycase vol verwennerij.

Verdiend verwend
Al ruim 20 jaar fokt KNGF Geleidehonden vrijwel alle aspirant-geleidehonden zelf. Het betreft voornamelijk labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen. De honden zijn vanwege hun werklust, intelligentie en vriendelijke karakter uitermate geschikt voor het geleidewerk. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, vertelt: "De moederhonden van KNGF Geleidehonden zijn ondergebracht bij geselecteerde gezinnen (fokgastgezinnen), waar de pups worden geboren. In deze gezinnen worden de pups geboren. Direct na de geboorte komen zij in aanraking met het huiselijke leven en begint de socialisatie. Uiteraard is er de vreugde, vertedering en het plezier van die kleine hoopjes hond, maar het betekent ook hard werken: het op de wereld zetten en verzorgen van een nest pups is een hele kluif voor de moederhond en het betreffende fokgastgezin. Terecht dus dat deze moederhonden nu eens in het zonnetje staan."

Puppypleegmoeders gezocht
Ingrid Nijman, hoofd afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg: "Onze moederhonden zorgen ervoor dat er jaarlijks gemiddeld zo'n 150 tophonden staan te trappelen om met de opleiding tot geleidehond van start te gaan. Na zeven weken verlaten de pups hun moeder en nestgenoten. Om al deze jonge honden vervolgens een goede basisopvoeding te geven, zoeken we doorlopend naar geschikte puppypleeggezinnen die het stokje willen overnemen en een jaar lang zo'n aspirant-geleidehond in huis willen nemen. Daarna is de hond oud genoeg om het echte geleidewerk te leren bij het opleidingscentrum in Amstelveen." KNGF Geleidehonden zoekt dus enthousiaste families die zich willen ontfermen over een jonge hond. Het is geen geringe taak. Zo'n pup heeft veel tijd en aandacht nodig en moet wennen aan het bezoeken van bijvoorbeeld winkelcentra, het station of de markt. Gelukkig staan ze er niet alleen voor: de afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg ondersteunt de gezinnen volop en komt regelmatig kijken of het goed gaat. Wie geĂŻnteresseerd is in het opvoeden van een jonge geleidehond vindt meer informatie op www.geleidehond.nl.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig deelnemen aan maatschappelijke en sociale activiteiten. De bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.geleidehond.nl