Socialistische Partij

SP steunt stakingen postbodes


07-05-2008 * De SP afdeling Groningen zal komende zaterdag 10 Mei met een gigantische postkaart Tussen de markten staan. Op de postkaart kan iedereen zijn steun betuigen aan de stakende postbodes van TNT. De postkaart zal woensdag 14 Mei tijdens de staking door SP Tweede Kamerlid Manja Smits worden aangeboden aan de Groningse postbodes. "Veel TNT-werknemers vinden het onbegrijpelijk dat er in de media en in de politiek zo weinig aandacht is voor het verhaal achter deze stakingen," constateert Smits. "Want ze strijden niet voor een half procent loonsverhoging, maar tegen 25 procent loonsverlaging!"

Binnen en buiten de Tweede Kamer vecht de SP samen met de werknemers voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor àlle postbezorgers. Smits: "Van eerlijke banen worden nu bijbanen gemaakt. Sociale rechten zoals doorbetaling bij ziekte verdwijnen. Zo ontstaat een steeds grotere groep mensen die zich, met verschillende bijbaantjes, moet zien te redden. Als het kabinet de postbedrijven niet dwingt om zich te houden aan het minimumloon, worden de arbeidsvoorwaarden in de postsector verder kapot geconcurreerd."

"Het kabinet blijft vasthouden aan een naïef geloof in marktwerking en ondertussen wordt de rekening door de werknemers betaald," aldus het SP-Kamerlid. "Zolang de werknemers bij de nieuwe postbedrijven per poststuk betaald worden en niet een fatsoenlijk uurloon krijgen, zal het een bittere strijd blijven. Veel partijen in de Tweede Kamer willen niet inzien dat de stakingen en de onrust een gevolg zijn van de liberalisering. Maar de postbodes en sorteerders weten wel beter."

De estafettestakingen gaan de komende dagen en desnoods weken door, en zullen bij gebrek aan vooruitgang eind deze maand uitmonden in een landelijke staking.