Gemeente Winschoten


Lancering Millenniumgemeente Winschoten

Op zaterdag 10 mei wordt de gemeente Winschoten officieel benoemd tot Millenniumgemeente. Op deze dag wordt het millenniumbord voor het stadhuis onthuld en worden er verschillende activiteiten georganiseerd op het plein voor de Wereldwinkel in Winschoten. De Millenniumwerkgroep wil op 10 mei aandacht vragen voor de themas duurzaamheid, water en ontwikkelingslanden. Er zal geld worden ingezameld voor een goed doel: Blue Peter, een organisatie die zich inzet voor waterprojecten in ontwikkelingslanden.

Programma 10 mei

Wat doet de gemeente Winschoten?
millenniumdoelen@winschoten.nl.

De gemeente Winschoten is al op een aantal fronten bezig om uitvoering te geven aan de millenniumdoelen. Zo houdt de gemeente rekening met duurzaamheid. De koffie en theevoorziening in de gemeentelijke organisatie bestaat volledig uit Fair Trade en Max Havelaar-producten. Winschoten onderhoudt contacten met de stad Srebrenica in Bosnië-Herzegowina. Winschoten biedt deze stad o.a. ondersteuning op het gebied van drinkwatervoorziening en jeugdbeleid. Daarnaast ondersteunt de gemeente Winschoten ad hoc (particuliere) initiatieven.

Hoe denkt u over de Millenniumdoelen?

Hoe kan de gemeente Winschoten volgens u bijdragen aan de Millenniumdoelen? Hoe kunnen de inwoners van Winschoten en organisaties bijdragen aan de Millenniumdoelen? Heeft u ideeën voor activiteiten of andere suggesties? Ideeën en suggesties over de millenniumdoelen kunt u mailen naar

Om 11.30 uur zal het millenniumbord aan het stadhuis officieel worden onthuld door Miss Oldambt. Op het plein voor de Wereldwinkel (Venne 74-B5) worden verschillende activiteiten georganiseerd en kunt u informatie vinden over water, duurzaamheid en ontwikkelingslanden. Deelnemende organisaties: de Wereldwinkel, Waterbedrijf Groningen, Hunze en Aas, Blue Peter en Aqua for All. 10 mei is het tevens World Fair Trade Day.

U kunt op zaterdag 10 mei gratis het Museum Stoomgemaal bezoeken. Er worden gratis rondleidingen gegeven met aandacht voor water en ontwikkelingslanden. Vanaf het Burgemeester Schönfeldplein zullen om het half uur gratis bussen vertrekken richting het Museum Stoomgemaal.

Millenniumgemeente campagne

De gemeenteraad van Winschoten heeft op 14 november 2007 besloten Winschoten uit te roepen tot Millenniumgemeente. De gemeente geeft hiermee gehoor aan een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Ze hebben toen acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. Gemeenten kunnen een bijdrage leveren aan het behalen van deze millenniumdoelen.

Millenniumwerkgroep Winschoten

In januari 2008 is de Millenniumwerkgroep Winschoten opgericht. Deze werkgroep bestaat momenteel uit raadsleden van de gemeente, inwoners, ambtenaren en (maatschappelijke) organisaties. De werkgroep heeft besloten dat ze zich wil richten op millenniumdoel nummer 7: Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu.