17e Roparun sta rt onder zware omstandigheden

08/05/2008 10:44

Stichting Roparun Evenementen

De non-stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, de Roparun, start zaterdag 10 mei en belooft door de extreem warme omstandigheden een bijzonder zware te worden. De 253 teams, ongeveer 6500 deelnemers, lopen om zo veel mogelijk geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker.

Aan de start verschijnt dit jaar een recordaantal teams die de 533 kilometerlange run gaan lopen. Ondanks het vroege tijdstip in het jaar lijken de omstandigheden dit jaar bijzonder zwaar te worden door de verwachte hoge tempraturen.

Wedstrijdleider Jacob Hoogenboom heeft echter alle vertrouwen in de organisatie. "We hebben al vroeg in het seizoen maatregelen bedacht tegen deze omstandigheden, die gaan we nu dan ook uitvoeren. Op het laatste stuk van de route, waar teams niet meer met voertuigen mogen begeleiden, zijn water- en verzorgingsposten ingericht." De teams worden ook nogmaals gewezen op het belang van bescherming tegen de warmte. "Regelmatig drinken en beschermende kleding zijn belangrijk", aldus Hoogenboom. Omdat het een estafetteloop is, per team mogen 8 lopers worden ingezet, zijn de lopers niet continue op het parcours. "Er zijn daardoor voldoende momenten om af te koelen en te ravitailleren", besluit de wedstrijdleider.

De eerste teams starten op zaterdagmiddag om 14.00 uur in Parijs, het laatste team vertrekt om 04.30 uur in de nacht. De gefaseerde starts zijn afgestemd op de verwachte loopsnelheid van de teams. Op maandagmiddag, 2e Pinksterdag, komen alle teams tussen 12.00 uur en 18.00 uur aan op de Coolsingel in Rotterdam na 30 tot 48 uur gelopen te hebben.

"Er staan dit jaar weer een aantal opvallende teams aan de start", vertelt Peter van der Noord, voorzitter van de Roparun. "Er loopt een Belgisch team mee van ex-kankerpatiƫnten, een team zonder ondersteuning die alles lopen of fietsen, en een sterrenteam van ex-topsporters met ondermeer Leontien van Moorsel, Michael Boogerd en Pierre van Hooijdonk. Maar ook al die andere teams verdienen alle aandacht en support", vervolgt van der Noord die de toename van het aantal teams toeschrijft aan de unieke combinatie van een sportieve prestatie gekoppeld aan het goede doel. "Iedereen levert zijn of haar bijdrage, de teamspirit is enorm. En ondanks dat het soms zwaar zal worden staat het altijd nog in schril contrast met wat de mensen moeten doorstaan waar we het allemaal voor doen".

Over de Roparun

De Roparun is een loopevenement van 533 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: "Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven". In totaal is er, in de voorgaande 16 edities ruim 25 miljoen euro bijeengelopen. In 2007 was de opbrengst 3,7 miljoen euro.





http://www.roparun.nl/