TROS

Afdeling Marketing & Communicatie

Hilversum, 08-05-2008

Radio

TROS KAMERBREED

Uitzending zaterdag 10 mei

Radio 1 - 11.04 uur

TROS KAMERBREED OVER EUROPA

Deze week in TROS KAMERBREED veel aandacht voor Europa.

Te gast zijn Frans Timmermans (PvdA), staatssecretaris voor Europese Zaken, en Joost Lagendijk (GroenLinks), Europarlementariƫr.

Kees Boonman en Margriet Vroomans spreken met hen over actuele thema's zoals de betekenis van de Dag van Europa (9 mei), de benoeming van een Europese president en de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Lagendijk is als voorzitter van de Turkije-delegatie van het Europees Parlement al jarenlang intensief betrokken bij Turkije. Hij vindt dat het land lid moet worden van de EU. Sinds zijn huwelijk met een Turkse journaliste wordt hij ook wel 'de schoonzoon aller Turken' genoemd. Maar deze week was er ook veel kritiek op Lagendijk nadat hij had gezegd dat de oppositiepartij CHP de hervormingen in Turkije tegenwerkt.

Lagendijk is bezig met zijn laatste jaar in het Europees Parlement.

Frans Timmermans houdt zich ook al jarenlang bezig met Europa; eerst als diplomaat, daarna als Tweede Kamerlid en sinds vorig jaar als staatssecretaris. Hij is een niet aflatend verdediger van de Europese Unie en was een van de opstellers van de Europese Grondwet. Die werd weggestemd door Nederlandse en Franse kiezers. Timmermans reist sinds dat debacle stad en land af om te debatteren over de Europese Unie. De afgekeurde grondwet is inmiddels vervangen door een Europees Verdrag.

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl




TROS