Gemeente Harenkarspel


Luilak, lawaai in de morgenstond

Zaterdagmorgen 10 mei is het luilak. Een Noord-Hollandse traditie die ook in Harenkarspel flink wordt gevierd door de jeugd. Want één keer per jaar mag in de vroege morgen flink veel lawaai gemaakt worden op straat, om alle mensen wakker te maken.

Luilak is een van oorsprong Westfriese en (Noord)Hollands folkloristische viering, waarbij langslapers worden gewekt. Luilak is altijd op de zaterdagmorgen vóór Pinksteren. Het folkloristische gebruik is van oorsprong geen christelijk feest. Het symboliseerde de winterdemon, die met veel lawaai uitgedreven werd. Luilak wordt al eeuwen gevierd in het westen van Nederland tussen Texel en Delft, maar hoe zuidelijker je komt, hoe minder het een gebruik is. Dankzij Luilak is geluidsoverlast dus al heel lang één keer per jaar toegestaan, op de vroege zaterdag vóór Pinksteren. De laatste jaren begint echter op veel plaatsen de viering steeds meer uit de hand te lopen tot puur vandalisme. Het bekladden van ramen of andere dingen en vernielingen hebben weinig met wakker maken van doen en geven Luilak een slechte naam. In Noord Holland Noord zet de politie meer personeel in bij de luilakviering, om het aantal vernielingen te verminderen. Mocht u desondanks vernielingen of andere overlast constateren, dan kunt u bellen met: 0900-8844 (politie). Gemeente Harenkarspel benadrukt dat
-naast belletje trekken- ook fietsen met ratels bij het wiel of oude bussen, pannen of blikjes die achter de fiets worden gebonden en het maken van muziek best mag. Andere overlast en vernielingen zijn niet toegestaan.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600