Gemeente Eindhoven

Persbericht 9 mei 2008, No. 132

In de race om eerste âFairtrade Gemeenteâ

Eindhoven maakt werk van eerlijke handel
Op World FairTrade Day, zaterdag 10 mei, wordt in Eindhoven het startschot gegeven om werk te maken van eerlijke handel. Samen met onder meer COS Oost Brabant, de Wereldwinkel en Stichting Duurzaam Eindhoven gaat de gemeente Eindhoven aan de slag om de eerste âFairtrade Gemeenteâ van Nederland te worden.

Tijdens Eindhoven Culinair in het Stadswandelpark is er zaterdag om 18.00 uur een aftrap door wethouder Hans-Martin Don met het uitdelen van âfairtrade-hapjesâ.

âFairtrade Gemeenteâ is een landelijk initiatief van Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland, Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en ICCO. Om âFairtrade Gemeenteâ genoemd te mogen worden, moeten de plaats en haar inwoners op alle fronten actief zijn in de eerlijke handel. Hiervoor zijn een aantal criteria vastgesteld, waaronder:


* De gemeente moet zich uitspreken voor Fairtrade en haar steun vertalen in het beleid.

* Eerlijke producten worden duidelijk zichtbaar verkocht in winkels en de horeca serveert fairtrade-producten.

* Organisaties (zoals scholen en verenigingen) en bedrijven gebruiken fairtrade-producten.

* Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om organisaties, winkels en horeca te stimuleren om zoveel mogelijk eerlijke producten in haar assortiment op te nemen. De werkgroep lanceert ook een nieuw initiatief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00