Nederlandse Islamitische Omroep

www.nioweb.nl

Televisie

NioScoop zondag 11 mei 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 17 mei 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

De vlag van Qaqun

Het uitroepen van de Israëlische staat in 1948 betekende onafhankelijkheid voor het ene volk, een catastrofe voor het andere. Ruim 800.000 Palestijnen werden vluchteling, ruim 500 Palestijnse dorpen werden verwoest. Eitan Bronstein werkt bij Zochrot, een Israëlische organisatie die zich inzet voor meer bekendheid over de Nakba. Samen met Bronstein bezocht Nioscoop de ruïnes van het dorp Qaqun. Net als vele andere ruïnes tegenwoordig een park waar toeristen van de natuur komen genieten. Bij aankomst bleek er bovenop de ruïnes een Israëlische vlag te pronken. Bronstein reageerde furieus: 'Deze vlag symboliseert onze bezetting en de verdrijving van de bewoners.' Op de top van de ruïnes besloot Bronstein dat deze Israëlische vlag daar niet thuis hoorde. Zondag in Nioscoop het bezoek aan Qaqun en het verhaal van de Nakba.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV

Radio
De Horizon zaterdag 10 mei 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Reden voor een feestje?

De viering van het 60-jarig bestaan van de staat Israel is in Nederland niet ongemerkt voorbij gegaan. Zelfs vice-premier Wouter Bos was aanwezig op de Nederlandse verjaardag van Israel, georganiseerd onder de vlag van de Federatie Nederlandse Zionisten. Er bestaan echter ook Israëlische burgers die twijfelen aan het feit of er reden tot groot feest was. Zij wijzen op de voortdurende mensenrechtenschendingen van de staat Israel onder het mom van terrorismebestrijding. De netopgerichte organisatie Gate 48 probeert Israëlische en Nederlandse burgers bewuster te maken van onrechtvaardige machtsverhoudingen. Komende week wordt daarom onder andere het filmfestival Witnessed from Within gehouden. Woordvoerder Erella Grassiani vertelt onder andere over haar persoonlijke motivering voor het organiseren van een kritisch festival.

Koran in modern jasje

In tegenstelling tot wat sommige mensen lijken te denken, gaat de islam wel degelijk met haar tijd mee. Zo is het tegenwoordig niet meer nodig een mooie maar vaak zware Koran in de hand mee te nemen als je onderweg wat inspiratie op wil doen. Hatim Salama bedacht de 'digitale Koran', een Koran dus in geluidsbitjes die gewoon in de MP3-speler kan. In De Horizon vertelt hij over dit nieuwste technische snufje.

Opstanding

Verder aandacht voor de Youm al-Qiyama, oftewijl de Dag van de Opstanding. Wat kunnen we verwachten op deze dag dat de balans van onze levenwandel opgemaakt wordt?