Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gratis maar zonder garantie.

10-11 mei 2008

ANTWERPEN - De organisatoren van het Mano Mundo festival hebben net besloten om ook de editie van 2008 gratis te houden. Dit gebeurt weliswaar met de glimlach maar niet zonder moeite..

Dit jaar zal tijdens het tweede weekend van mei het Mano Mundo festival in recreatiedomein De Schorre plaatsvinden. Het is de vijftiende editie van het wereldculturenfestival dat elk jaar als seizoensopener vlotjes tienduizenden mensen naar Boom op de been brengt.

Evident is die beslissing allerminst.

"Mensen die zelf betrokken zijn bij de organisatie van een festival, hebben allerminst leedvermaak bij de mini-hetze die tegen de grote festivals wordt gevoerd. Integendeel. Het argument dat men citeert over de stijging van tophonoraria gaat ook op voor lagere niveau's. Het is voor Mano Mundo makkelijker buitenlandse headliners te betalen dan binnenlandse en we zijn daar zeker niet uniek in." zegt Frank Cuypers, woordvoerder van het festival.

Doventolk.
"Gratis entree grijpt naar onze bestaansreden als niche-event: een publiek bereiken dat andere festivals niet of moeilijk bereiken. Migranten van de eerste generatie lopen bij ons rond uit trots dat hun kleinkinderen meedraaien. Zowel gezinnen als jongeren komen er aan hun trekken en tegelijk worden er inspanningen geleverd voor armen en gehandicapten. Zo zal dit jaar het concert van Ronny Mosuse volledig getolkt worden voor doven. We voorzien een ringleiding en de meet&greets worden niet uitgedeeld aan VIP's maar aan kansengroepen."

Complementair en niet concurrentieel.
"Die radicale keuze voor empowerment in organisatie en programmatie kan alleen bij gratie van onze sponsors: het provinciebestuur van Antwerpen, de Vlaamse en de federale overheid en de Noord-Zuidbeweging. Garanties voor de toekomst zijn er dus nooit en dat maakt het moeilijk om niet langer gratis te blijven. Overgaan tot commerciële uitbesteding zou Mano Mundo volledig zijn identiteit ontnemen. Wij zijn complementair en niet concurrentieel t.o.v. andere festivals. Als het niet langer om hen draait, kunnen we toch gewoon beter met onze duizend vrijwilligers naar Sfinks of Couleur Café gaan kijken? Iedereen content."

En toch..
Een en ander heeft niet verhinderd dat Natacha Atlas, Baloji, Leki, Mira, Fatima Spar en Ronny Mosuse er op Mano Mundo een gratis feesteditie van zullen maken. En een pintje kost er 1,6 EUR.

EINDE PERSBERICHT