Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 9 mei 2008

Vernieuwend kader voor Maatschappelijke Oriëntatie

Inburgering wordt veelal geassocieerd met Nederlands leren en hulp bij het zoeken naar een job. Het derde luik, de maatschappelijke oriëntatie (MO), is minder bekend maar volgens minister van Inburgering Marino KEULEN het allerbelangrijkste. MO omvat een kennismaking met allerhande praktische zaken en met waarden en normen in de Vlaamse samenleving. De Vlaamse Regering heeft vrijdag op voorstel van minister Keulen het doelenkader voor deze MO goedgekeurd. Op basis hiervan worden nu de leermiddelen ontwikkeld en in 14 talen vertaald. In het najaar zullen de docenten worden opgeleid. Begin volgend jaar zullen dan alle onthaalbureaus de nieuwe en uniforme manier van werken gebruiken.

Inburgering richt zich naar nieuwkomers van buiten de EU die zich permanent en legaal in Vlaanderen vestigen. Zij worden verplicht om een inburgeringstraject te volgen: lessen Nederlands, loopbaanoriëntatie en de cursus MO. In die basiscursus MO (60 uren) maakt de inburgeraar kennis met de Vlaamse samenleving. Naast allerlei praktische zaken i.v.m. onze samenleving (info over stad en land, verblijfssituatie, gezin, werk, wonen, gezondheid, onderwijs, publieke dienstverlening, mobiliteit, consumptie en vrije tijd) komen waarden en normen (vrijheid van meningsuiting, gelijkheid man en vrouw, scheiding kerk en staat, etc.) aan bod die in Vlaanderen gangbaar zijn en die nodig zijn voor het samenleven in diversiteit.

Inburgering is permanent proces

Totnogtoe bestond er geen eenvormige MO-cursus. Uitgeverij Van In kreeg de opdracht om die op te stellen, samen met een aangepaste leermethode. Het is immers niet zo simpel om MO interessant en leerrijk te maken voor alle inburgeraars. Nieuwkomers zijn uiterst divers, op alle terreinen, en hebben uiteenlopende behoeften en interesses. Alleen al het enorme verschil in scholingsgraad, van analfabeten tot hooggeschoolden, vormt een reusachtige uitdaging.

Daarom keurde de Vlaamse Regering vandaag een erg innovatief kader voor MO goed. De cursus moet er algemeen gesproken toe leiden dat een inburgeraar 'zelfstandiger kan functioneren, op een maatschappelijk verantwoorde wijze, in overeenstemming met zijn/haar eigen competenties en ambities, en met respect voor de waarden en normen in de Vlaamse/ Belgische samenleving. '

Hiertoe moet de inburgeraar vaardigheden verwerven die hem of haar toelaten zelfstandig informatie te vinden en problemen op te lossen. De inburgeraar dient ook diversiteit te kunnen herkennen, wat moet leiden tot het erkennen van de waarden en normen in de Vlaamse/Belgische samenleving.

Tijdens de cursus kan de docent, op basis van de scholingsgraad van de cursist, nagaan of hij of zij vorderingen maakt en zelfredzamer wordt. Deze aanpak impliceert dat de cursus MO geen eindpunt is. Er moet verder ingeburgerd worden in de andere onderdelen van de inburgering en ook in de verdere levensloopbaan.



Vlaamse Overheid