Gemeente Harenkarspel


Zestien Harenkarspelers liepen met gevaarlijke rollator rond

De rollatortest die eind april in de zorgcentra van Harenkarspel werd gehouden, is door vele inwoners bezocht. Dat is maar goed ook, bij de controle zijn zestien rollators gevonden die gevaar opleverden voor de gebruikers. De ziektenkostenverzekeraars krijgen van hen een aanvraag binnen voor een nieuwe, deugdelijke rollator.

Het zal je toch maar gebeuren dat je voor je evenwicht achter een rollator loopt en die blijkt ondeugdelijke remmen te hebben. Dan val je plotseling juist door je hulpmiddel op de grond, met mogelijke gevolgen voor lijf en leden. Dankzij de rollatorcontrole zijn enkele rollators gevonden die dat gevaar opleverden. Ruim honderd rollators zijn in totaal gekeurd en nagelopen door de firma Revatech uit Dirkshorn. Ter plaatse zijn waar nodig kleine reparaties gedaan zoals de remmen bijgesteld, schroeven aangedraaid, inklapbeveiliging gecheckt etc. Van de honderd waren er 49 rollators met ernstige problemen. Deze moeten gerepareerd worden door de ziektekostenverzekeraar. Vaak betrof het versleten banden, losse handvatten of kapotte remmen. Van deze kleine vijftig waren er 16 rollators die in een zeer slechte staat verkeerden, deze zijn afgekeurd. De eigenaars moeten een nieuwe aanvragen bij de ziektekosten verzekeraar.
Alle rollatorgebruikers hebben de rollator tevens laten afstellen door de aanwezige Ergotherapeut Inge Hemkes. In veel gevallen stonden de handvatten van de rollators te hoog. Deze zijn ter plaatse afgesteld. Ook heeft iedereen instructie gehad over de juiste sta-houding achter de rollator, het veilig gaan zitten en gaan staan en over de juiste loophouding.

In week 18 heeft iedereen die zijn of haar rollator heeft laten keuren een keuringsrapport ontvangen samen met een brief van de gemeente met hierin een stappenplan. De gemeente wil Revatech, Ergotherapie Thuis, het Clienten Participatie Platform en Woonzorggroep Samen hartelijk danken voor de samenwerking. De gemeente hoopt van de rollatorkeuring een jaarlijks terugkerende actie te maken.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600